Ryby słonowodne w Polsce

Pieczony dorsz i puree z buraka oraz ciecierzycy

z_codDorsz to ostatnio ulubiona rybka mojego synka dlatego postanowiłam przyrządzić ją na nowy sposób tak aby było trochę ciekawiej ;). Przepis na dorsza na puree z buraków i ciecierzycy znalazłam gdzieś w sieci i natychmiast postanowiłam go wypróbować. Muszę przyznać, że obawiałam się czy moje dzieciaki zaakceptują nową wersję dorsza jednak moje obawy okazały się bezpodstawne. Rybka zniknęła z talerzy w przeciągu kilku minut! Ciągle jeszcze zapominam, że 'trafiły’ mi się wyjątkowo mało marudne dzieci ;). Przejdźmy jednak do przepisu.

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Dorsz – dwa filety
  • Ciecierzyca – puszka
  • Burak – jedna, duża sztuka
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Cytryna – dwie sztuki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeża kolendra
  • Świeży tymianek
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20 minut czyli do momentu aż burak będzie miękki. Następnie kroimy buraka na małe kawałki, dodajemy ciecierzycę, olej z pestek winogron, czosnek oraz sok z ½ cytryny. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i przyprawiamy do smaku. Filety z dorsza należy opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie położyć na papierze do pieczenia i obficie przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą morską. Na wierzchu ryby kładziemy gałązki świeżego tymianku oraz plasterki cytryny. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Upieczonego dorsza układamy na talerzu, polewamy wcześniej przygotowanym puree i posypujemy świeżą kolendrą.

Uwagi:

Świeżą kolendrę możecie zastąpić innymi ulubionymi ziołami.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: southbayfoodies.com

Dodaj komentarz