Pamiętacie jak podawałam Wam przepis na pyszne, chrupiące klopsiki rybne? Bardzo smaczne, zdrowe i lekkie. Dzisiaj chciałabym podać Wam inny przepis, który powstanie w bardzo podobny sposób co moje klopsiki. Mamy już jesień, a zatem za niecałe trzy miesiące… Święta Bożego Narodzenia :)! Tak, wiem że jeszcze trochę za wcześnie na przepisy świąteczne ale co roku, jak tylko zerwę pierwszą kartkę z kalendarza na której widnieje 1 października, natychmiast włącza mi się „pierogowy mode” ;). Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zapropnowała wersji rybnej. Gwarantuję, że jest tak samo pyszna jak wersja z kapustą i grzybkami czy z mięskiem! Do dzieła kochani :).
Pierogi z dorszem, koperkiem i cebulką
Składniki
- ciasto na pierogi
- 1 filet z dorsza
- 1 pęczek koperku
- 1 szt. cebula cukrowa
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- mały kawałek słoninki do farszu
- 1 jajko
Instrukcje
-
Filet z dorsza opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
-
Kawalątek słoniny kroimy na mniejsze kawałki i również przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do zmielonego dorsza.
-
Następnie do farszu wbijamy jedno jajko, posiekaną cebulkę, przyprawiamy solą himalajską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i umytym oraz drobniutko posiekanym koperkiem. Wszystko dobrze mieszamy, nakładamy farsz i lepimy pierogi.
-
Pierogi gotujemy w ten sam sposób co zawsze. Ugotowane odkładamy w chłodne miejsce by ostygły, a potem wrzucamy na patelnię i smażymy na chrupiąco.
Uwagi:
Smażenie możecie odpuścić. Wszystko zależy od Waszych kulinarnych upodobań :).
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: finedininglovers.com