Ryby słonowodne w Polsce

Pierogi z soczystym farszem z dorsza, cebulki i koperku

Pamiętacie jak podawałam Wam przepis na pyszne, chrupiące klopsiki rybne? Bardzo smaczne, zdrowe i lekkie. Dzisiaj chciałabym podać Wam inny przepis, który powstanie w bardzo podobny sposób co moje klopsiki. Mamy już jesień, a zatem za niecałe trzy miesiące… Święta Bożego Narodzenia :)! Tak, wiem że jeszcze trochę za wcześnie na przepisy świąteczne ale co roku, jak tylko zerwę pierwszą kartkę z kalendarza na której widnieje 1 października, natychmiast włącza mi się „pierogowy mode” ;). Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zapropnowała wersji rybnej. Gwarantuję, że jest tak samo pyszna jak wersja z kapustą i grzybkami czy z mięskiem! Do dzieła kochani :).

Drukuj
Pierogi z soczystym farszem z dorsza, cebulki i koperku

Pierogi z dorszem, koperkiem i cebulką

Danie obiad
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 20 minut
Czas przygotowania 40 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 250 kcal

Składniki

  • ciasto na pierogi
  • 1 filet z dorsza
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szt. cebula cukrowa
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • mały kawałek słoninki do farszu
  • 1 jajko

Instrukcje

  1. Filet z dorsza opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

  2. Kawalątek słoniny kroimy na mniejsze kawałki i również przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do zmielonego dorsza.

  3. Następnie do farszu wbijamy jedno jajko, posiekaną cebulkę, przyprawiamy solą himalajską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i umytym oraz drobniutko posiekanym koperkiem. Wszystko dobrze mieszamy, nakładamy farsz i lepimy pierogi.

  4. Pierogi gotujemy w ten sam sposób co zawsze. Ugotowane odkładamy w chłodne miejsce by ostygły, a potem wrzucamy na patelnię i smażymy na chrupiąco.

Uwagi:

Smażenie możecie odpuścić. Wszystko zależy od Waszych kulinarnych upodobań :).

Smacznego :).

 

Źródło ikony wpisu: finedininglovers.com