Jedno z moich ulubionych dań, kiedy mam ochotę na coś tłustego i niekoniecznie zdrowego? Podejrzewam, że jak w większości przypadków będzie to… pizza :). Tak moi drodzy, ja również czasem się łamię i jak przystało na zwykłego człowieka, jadam pizzę. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie była fanką pizzy z łososiem. To moja ulubiona wersja tej dosyć kalorycznej 'przekąski’. Poniżej znajdziecie przepis na genialną pizzę z łososiem i szparagami.
Składniki:
Ciasto na pizzę
- Mąka – 250 g
- Drożdże świeże – 25 g
- Ciepła woda – 150 ml
- Cukier – ½ łyżeczki
- Sól – 1 łyżeczka
- Olej z pestek winogron – łyżka stołowa
Farsz
- Plastry wędzonego łososia – dwa opakowania
- Zielone szparagi – pęczek
- Mozzarella – kulka
- Parmezan Grana Padano w kawałku – do posypania
- Sos beszamelowy do posmarowania, zamiast pomidorowego
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn czyli łączymy drożdże z wodą, dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn, olej i sól morską. Ciasto zagniatamy minimum 15 minut. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos beszamel, gotujemy zielone szparagi (góra trzy minuty) i kroimy plastry wędzonego łososia na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto formułujemy na placek, a następnie smarujemy beszamelem. Na wierzchu układamy plastry wędzonego łososia i zielone szparagi. Posypujemy mozzarellą i odrobiną startego, świeżego parmezanu. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 12 minut.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać ząbek czosnku do sosu!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: fussfreecooking.com