Tym razem bardzo ciekawe połączenie smaków ;)! Co powiecie na placki ziemniaczane z łososiem i… burakiem?! Brzmi może trochę dziwnie ale zapewniam, że jest bardzo smaczne! Przepis na to 'cudo’ podrzuciła mi moja mama, która z kolei dostała go od swojej sąsiadki. Jak tylko usłyszałam jakie będą potrzebne składniki natychmiast poczułam, że będą to wyjątkowe placki :)! Nie pomyliłam się, placki ziemniaczane z burakiem, kozim serem i do tego wędzonym łososiem to najsmaczniejsze placki jakie kiedykolwiek miałam okazję jeść! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 60 minut
Składniki:
- Ziemniaki na placki – około 300 g
- Buraki – trzy średnie sztuki
- Jajko – jedna sztuka
- Masło – około 40 g
- Kozi ser w roladzie – około 80 g
- Wędzony łosoś – 100 g
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Natka pietruszki
- Świeży tymianek – kilka gałązek
- Kolendra – kilka listków
- Orzeszki pinii – dwie stołowe łyżki
Przygotowanie/gotowanie:
Buraki myjemy, a następnie osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 50 minut w 190 stopniach C. Na patelnię wrzucamy orzeszki pinii i prażymy. Rozpuszczamy masło, dodajemy umytą, osuszoną i poszatkowaną natkę oraz tymianek. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na gładką masę. Podobnie z cebulą ale trzemy na większych oczkach. Dodajemy jedno jajko, masełko, świeżo zmielony czarny pieprz oraz zioła. Odstawiamy na około 10 minut, a następnie odlewamy wodę. Do foremek na babeczki, które posmarowaliśmy olejem z pestek winogron lub masłem wkładamy łyżkę stołową ziemniaków i pieczemy przez około 25 minut w 200 stopniach C. Następnie przyprawiamy solą morską, obniżamy temperaturę do około 150 stopni C i na każdą 'babeczkę’ kładziemy plasterek buraczka, łososia i koziego sera. Wierzch posypujemy orzeszkami pinii. Zapiekamy pięć minut i gotowe :).
Uwagi:
Polecam przełożyć placki sosem jogurtowym z czosnkiem i ziołami!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: yummly.com