Ryby Świata – blog kulinarny, przepisy, porady

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i cebulką

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem, szczypiorkiem i cebulką

płatki ziemniaczane z lososiemPostanowiłam skorzystać z wolnej chwili i podzielić się z Wami świetnym przepisem na pyszne placki ziemniaczane z łososiem, które właśnie zniknęły z mojego talerza ;). Ostatnio moje dzieci ciągle proszą albo o omlety i naleśniki albo właśnie o placki ziemniaczane dlatego moja mama postanowiła przygotować je na mój sposób i miło mnie tym zaskoczyła! Przyznam, że ja też miałam ochotę na jakieś słone 'przekąski’ ;). A, oczywiście na mój sposób znaczy, że 'z rybką’ 😉 hehe. Placuszki wyszły jej tak dobrze, że zaraz jak napiszę tego posta lecę do kuchni po dokładkę! A teraz do dzieła :).

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub wrzucamy do maszynki, która zrobi to za nas ;). Startą masę ziemniaczaną porządnie odciskamy aby pozbyć się nadmiaru wody. Starte ziemniaki mieszamy w dużej misce z roztrzepanym jajkiem, jedną łyżką oleju z pestek winogron oraz jedną łyżką mąki. Całość dobrze mieszamy i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy placki na złotobrązowy kolor – z dwóch stron. Na usmażone placki kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany, kawałki wędzonego łososia i plasterki cebuli. Możemy posypać świeżym szczypiorkiem lub parmezanem.

Uwagi:

Aby placki nie ociekały tłuszczem proponuję układać je na ręczniku papierowym i odsączyć przed podaniem.

Do placków możecie dodać ulubione zioła i przyprawy!

Smacznego :).

Exit mobile version