Tym razem zaproponuję Wam potrawkę, która zawładnęła sercem moich dzieciaków :)! Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dodatkowo jest raczej syte więc w zupełności wystarczy, kiedy mamy mało czasu i zależy nam na przygotowaniu jednodaniowego posiłku :). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Filet z dorsza – około 600 g
- Ziemniaki – 1 kg
- Pomidory – cztery sztuki
- Czosnek – pięć ząbków
- Pietruszka – natka, pęczek
- Jajka – dwie sztuki
- Mąka – sześć łyżek
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie/gotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do teflonowego garnka. Pomidory obieramy ze skórki (należy je sparzyć) i kroimy w ćwiartki. Do ziemniaków dodajemy pomidorki i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kilka gałązek pietruszki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie zalewamy wodą (około 600 ml). Czekamy aż wszystko się zagotuje po czym zostawiamy na wolnym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy rybę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Dorsza myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na średniej grubości kostkę. Do miseczki wbijamy jajka, a do drugiej wsypujemy mąkę. Obtaczamy kawałki ryby w jajku, a później w mące i podsmażamy na patelni. Usmażone kawałki rybki kładziemy na wierzchu w garnku i przykrywamy garnek. Dusimy przez kilkanaście minut. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać do ziemniaków szczyptę szafranu.
Smacznego 🙂
Źródło ikony wpisu: oneperfectbite.blogspot.com