Ryby słonowodne w Polsce

Potrawka z dorsza i ziemniaków

saltcodstewfive-1Tym razem zaproponuję Wam potrawkę, która zawładnęła sercem moich dzieciaków :)! Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dodatkowo jest raczej syte więc w zupełności wystarczy, kiedy mamy mało czasu i zależy nam na przygotowaniu jednodaniowego posiłku :). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza – około 600 g
  • Ziemniaki – 1 kg
  • Pomidory – cztery sztuki
  • Czosnek – pięć ząbków
  • Pietruszka – natka, pęczek
  • Jajka – dwie sztuki
  • Mąka – sześć łyżek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie/gotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do teflonowego garnka. Pomidory obieramy ze skórki (należy je sparzyć) i kroimy w ćwiartki. Do ziemniaków dodajemy pomidorki i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kilka gałązek pietruszki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie zalewamy wodą (około 600 ml). Czekamy aż wszystko się zagotuje po czym zostawiamy na wolnym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy rybę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Dorsza myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na średniej grubości kostkę. Do miseczki wbijamy jajka, a do drugiej wsypujemy mąkę. Obtaczamy kawałki ryby w jajku, a później w mące i podsmażamy na patelni. Usmażone kawałki rybki kładziemy na wierzchu w garnku i przykrywamy garnek. Dusimy przez kilkanaście minut. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać do ziemniaków szczyptę szafranu.

Smacznego 🙂

Źródło ikony wpisu: oneperfectbite.blogspot.com

Dodaj komentarz