Ja to mam szczęście!!! Trafiłam dzisiaj na świetną promocję na dorsza bałtyckiego więc kupiłam kilka filetów i zamroziłam :). I żeby nie było, że to byle jaka promocja… bo filety były piękne i świeżutkie! Akurat był dzień ryby w sklepie 🙂 Nie ma to jak promocja na rybki! Generalnie promocje to bardzo bardzo dobra rzecz 😉 hehe. W związku z tym, że miałam w domku pyszne pomidory bawole serca, postanowiłam przyrządzić dorsza w pomidorach. Danie jest proste i bardzo smaczne. Do dzieła!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Duży filet z dorsza
- Cztery średnie pomidorki 'bawole serca’
- Jedna duża cebula
- Jedna duża papryka czerowna
- Trzy ząbki czosnku
- Łyżeczka cukru trzcinowego
- Łyżka sosu sojowego
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i podsmażamy cebulkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Pomidorki obieramy ze skórki, bardzo drobno kroimy i dodajemy do sosu. Następnie dodajemy łyżeczkę cukru trzcinowego, łyżkę sosu sojowego i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smakujemy po chwili i ewentualnie dodajemy szczyptę soli morskiej. Filet z dorsza opłukujemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy go do naczynia żaroodpornego do którego wcześniej wlaliśmy troszkę sosu z patelni. Zalewamy resztą sosu, układamy gałązki świeżego rozmarynu i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. Zapiekamy około pół godziny. Serwujemy na ciepło z ryżem lub zapiekanymi ziemniakami
Uwagi:
Dorsza możecie zastąpić innym rodzajem ryby. Jeżeli nie macie dobrych pomidorków w zasięgu ręki proponuję użyć pomidorów z puszki.
Smacznego :).