Przekąska, która ostatnimi czasy skradła moje serce to niesamowite połączenie smaków. Mój ukochany wędzony łosoś oraz genialna surowa szynka prosciutto! Miałam okazję jeść wiele podobnych przekąsek z udziałem szynki parmeńskiej, mango, sera ricotta i innych składników jednak nigdy nie próbowałam przekąski z łososiem i szynką parmeńską razem. Połączenie faktycznie niecodzienne, a może wręcz odrobinę szokujące dlatego pewnie mało kto wpadł na pomysł aby te składniki połączyć jednak obawy są absolutnie niepotrzebne. Jak tylko o tym pomyślałam, natychmiast postanowiłam pobiec do sklepu i kupić wszystkie potrzebne składniki. Przekąska wyszła genialna i potwierdza to także mój mąż i nasi przyjaciele, których mieliśmy okazję gościć u siebie na kolacji. Zatem zapraszam wszystkich do wspólnego przygotowania roladek z łososia, prosciutto na rukoli w musztardowym sosie!
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Szynka Prosciutto – duże opakowanie
- Łosoś wędzony w plastrach – duże opakowanie
- Ser ricotta – trzy opakowania
- Świeża mięta – pęczek
- Olej z pestek winogron
- Sałata rukola – duże opakowanie
- Cytryna – duża sztuka
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól morska
Przygotowanie:
Mięte myjemy i drobno kroimy. Ser ricotta należy rozgnieść widelcem, a następnie dodać olej z pestek winogron, miętę, sól morską oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Na dużej desce układamy plastry prosciutto, a na nich plastry wędzonego łososia. Smarujemy je przygotowanym serkiem i zawijamy. Związujemy łodyżkami rukoli. Na półmisku kładziemy liście rukoli, a na niej zawinięte roladki. Skrapiamy sokiem z cytryny, olejem z pestek winogron i polewamy sosem musztardowym.
Uwagi:
Roladki możecie serwować także bez sosu.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: sheeats.ca