Ryby słonowodne w Polsce

Przepis na dorsza w cieście francuskim ze szpinakiem

ciasto franc. z dorszemW związku z tym, że moje dzieci uwielbiają połączenie szpinaku (tak wiem, to dziwne hehe) i rybki postanowiłam przygotować dorsza. Przepis, który postanowiłam wykorzystać 'zapożyczyłam’ od mojej wspaniałej Mamy. Danie to (jak zwykle zresztą w mojej kuchni) jest proste i szybkie, a w dodatku wyjątkowo smaczne. Uważam, że jest idealne na domowy obiad ale także i na wystawne przyjęcie! Atutem tego przepisu na dorsza jest prezencja potrawy 😉 tak, tak – nie pomyliłam się.. ! A dokładniej o jakim przepisie mowa? Zapraszam Was do przyrządzenia pysznego dorsza w cieście francuskim ze szpinakiem. Do dzieła 😉

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • Dwa filety z dorsza (świeże lub mrożone)
  • Liście szpinaku (może być mrożony)
  • Czosnek
  • Ciasto francuskie
  • Jajko
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Masło

Przygotowanie:

Rybę opłukujemy, doprawiamy solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem po czym wrzucamy na patelnię. Obsmażamy z dwóch stron na oleju z pestek winogron. Usmażoną rybę wykładamy na półmisek i czekamy aż ostygnie. W tym czasie przyrządzamy szpinak. Liście szpinaku opłukujemy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem z pestek winogron. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek (lubię ostry farsz więc daję trzy ząbki) i łyżkę masła, doprawiamy. Gotowe nadzienie wkładamy do miseczki i studzimy. Kolejnym etapem jest zawinięcie ryby i szpinaku w ciasto francuskie. Tutaj pozostawiam Wam dowolność. Ja preferuję małe prostokąty. Układamy przygotowany kawałek ciasta, na niego układamy porcję ryby i na to szpinak. Tak przygotowane pakieciki zawijamy i układamy na blasze. Aby nasze danie nie przywarło do blachy proponuję ułożyć je na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni i pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta francuskiego. Podajemy w towarzystwie zapiekanych ziemniaków.

Uwagi:

Do tej potrawy możemy użyć nie tylko dorsza! Przepis pozwala na użycie praktycznie każdego rodzaju rybki, która nam smakuje :). Aby ciasto francuskie ładnie się błyszczało wierzch posmarujmy rozbełtanym jajkiem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz