Co powiecie na połączenie łososia ze szpinakiem i fetą? Ten przepis na łososia jest w mojej rodzinie dzięki.. mojemu mężowi. On ubóstwia szpinak więc to jeden z jego ulubionych przepisów. W zeszłym roku postanowił mnie zaskoczyć i na moje urodziny przygotował pyszną kolację wykorzystując właśnie ten przepis na łososia 🙂 Zdecydowanie znałam to połączenie smaków ale w Jego wykonaniu przeszło moje najśmielsze oczekiwania! Łosoś jest niesamowicie delikatny i kruchy, szpinak łamie smak ryby, a feta idealnie wszystko wiąże i nadaje śmietankowy smak całemu daniu. Przepisów na łososia jest bardzo dużo i tak wiem, każdy jest moim 'ulubionym’ 😉 ale ten jest zdecydowanie w czołówce. Tak więc jeżeli jesteście fanami szpinaku i łososia musicie wykonać ten przepis! Zapraszam 🙂
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- Dwa duże-grube filety łososia
- Pół cebuli
- Jeden ząbek czosnku
- 200g świeżego szpinaku
- 50g fety
- Natka pietruszki
- Olej z pestek winogron
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obieramy cebulę i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Po chwili dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażamy i dorzucamy szpinak (nie kroję szpinaku!). Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowy już farsz zestawiam z palnika i kiedy przestygnie dodaję pokruszoną fetę. Następnie zabieram się za łososia. Opłukuję i osuszam filety po czym nacinam z jednej strony uważając aby nie rozciąć do końca. Kieszonki wypełniam przygotowanym wcześniej farszem. Gotową już rybę skrapiam olejem z pestek winogron, doprawiam solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wstawiam na 25 minut do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z sałatą lodową i zapiekanymi ziemniakami.
Uwaga:
Ten przepis na łososia pozwala użyć zarówno świeżego szpinaku jak i mrożonego! Dla fanów czosnku proponuję dodać trzy ząbki, a nie jeden (ja tak właśnie robię) ;).
Smacznego!