Tydzień temu zostałam zaproszona do greckiej restauracji na kolację. Oczywiście menu spełniło moje oczekiwania bo w połowie było zapełnione rybami. Nie trudno zgadnąć (czytając moje poprzednie wpisy), że moją ulubioną rybą jest łosoś. Przepis jaki dziś Wam zaproponuję zaczerpnęłam właśnie z tego greckiego menu. W zasadzie to dziwne, że wcześniej na to nie wpadłam bo jedyną innowacją w łososiowym przepisie była panierka! Owszem, serwowałam łososia obsypanego płatkami migdałów czy też sezamem ale nigdy nie.. orzechami 😉 Orzechy włoskie niesamowicie podkreślają smak soczystego łososia. Jakby powiedział mój Tato, niebo w gębie! Potrawa oczywiście prosta i szybka w wykonaniu, a do tego zwali Waszych gości z nóg!
Czas przygotowania: 35 min.
Składniki:
- Dwa filety z łososia
- Dwa duże jajka
- Dwie łyżki masła
- Dwie łyżki mleka
- 200 g orzechów włoskich
- Olej z pestek winogron
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Natka pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
Opłukujemy filety z łososia i osuszamy ręcznikiem papierowym. W międzyczasie rozbijamy jajka i dolewamy mleko. Według przepisu, łososia porządnie nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, obtaczamy w mące, wkładamy do roztrzepanych jajek i panierujemy w orzechach włoskich. Tak przygotowane filety wrzucamy na rozgrzane masło z olejem z pestek winogron. Smażymy na piękny złoty kolor. Łososia serwujemy z frytkami i dekorujemy natką pietruszki.
Uwagi:
Aby orzechy dobrze się trzymały łososia musimy je drobno posiekać!
Smacznego 🙂