Szukacie pomysłu na szybki obiad? Czasem jest tak, że mamy ochotę zjeść coś dobrego, ale niekoniecznie chcemy poświęcić na to dużo czasu. Kuchnia polska oferuje dużo ciekawych przepisów. Klasyczne zupy, pierogi czy zapiekanka makaronowa z kurczakiem to wprawdzie sprawdzony przepis, jednak warto czasem otworzyć się na nowe propozycje smakowe. Lubicie ryby? Jeśli tak, mam dla was świetną opcję na pyszny posiłek w 15 minut, czyli łosoś pieczony w sosie.
Nowe pomysły na klasyczne dania – łosoś w sosie koperkowym
Dania główne, których podstawowym składnikiem jest ryba, nie powinny nam się kojarzyć jedynie z filetem podawanym z ziemniakami i surówką. Idealny na szybki obiad będzie łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym. Wystarczy przygotować pęczek koperku, śmietanę 12% i jogurt grecki, sól, pieprz oraz łyżkę oleju z pestek winogron. Jak się pewnie domyślacie, wszystkie składniki trzeba ze sobą połączyć, a na koniec dosypać do nich posiekany koperek. Łososia dodatkowo można polać z sokiem z cytryny. Sos do łososia powinien być gęsty i wyrazisty!
Nie bój się eksperymentować!
Przepisy kulinarne na smaczne i oryginalne dania główne, bez trudu można znaleźć w Internecie. Warto jednak eksperymentować i stawiać na autorskie rozwiązania. Wystarczy szczypta kreatywności, 2 łyżki eksperymentów i nasze 15 minut w kuchni może zamienić się w ciekawą przygodę. Ja zdecydowałam się na samodzielne przygotowanie wspomnianej ryby w sosie koperkowym. Połączyłam kilka najlepszych, moim zdaniem, internetowych propozycji i w ten sposób powstał mój własny, pyszny, sos śmietanowy. Swoją drogą, myślę, że świetnie będzie smakował także z kurczakiem (jeśli ryby nie są waszymi ulubieńcami, macie równie smaczną alternatywę), choć przyznam, że łosoś w sosie to mój zdecydowany faworyt 😉 Z kolei sos koperkowy do ryby zawsze będzie lepiej smakował z białym mięsem.
Mój łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym był pieczony w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Można oczywiście również go usmażyć, jednak pamiętajmy, by na patelni znalazła się oliwa, masło albo olej rzepakowy. Te tłuszcze zaczynają dymić w wysokiej temperaturze – dzięki temu unikniemy przypalenia ryby. By przepis na szybki obiad nie okazał się jednak przepisem na 30 minut, łososia (lub kurczaka) warto podać z warzywami ugotowanymi na parze bądź duszonymi (dania główne z kurczakiem świetnie smakują także z ryżem).
Pamiętajcie o tym, by każde danie było kolorowe i oryginalne. Przed wami mój pomysł na smaczny i kreatywny posiłek.
Łosoś w sosie koperkowym
Łosoś z sosem koperkowym to przecież świetne połączenie smaków.
Składniki
- Filet z łososia (mogą być dzwonki)
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Cytryna
- Olej z pestek winogron
Sos:
- Mały jogurt grecki
- Kilka łyżek śmietany
- 2 pęczki Świeżego koperku
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 ząbki Dwa ząbki czosnku
- 1 łyżeczka Oleju z pestek winogron
Instrukcje
-
Łososia opłukujemy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i układamy w naczyniu żaroodpornym. Aby ryba nam nie przywarła do naczynia proponuję skropić naczynie olejem z pestek winogron i rozetrzeć pędzelkiem. Następnie bierzemy się za przygotowanie sosu koperkowego do łososia. Myjemy koperek, porządnie suszymy i kroimy. Do jogurtu greckiego i śmietany dodajemy szczyptę soli, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczkę oleju z pestek winogron i przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i wrzucamy pokrojony koperek. Tak przygotowanym sosem zalewamy rybę i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Łososia w sosie koperkowym możemy podać z sałatą i pieczonymi ziemniakami.
Uwagi:
Sos koperkowy do ryby możemy przygotować oddzielnie i podać w dzbanuszku. Korzystając z tego przepisu możemy również przygotować pulpety w sosie koperkowym.
Jeżeli nie lubimy czosnku możemy go pominąć.
Smacznego 🙂
Przepis bardzo podobny do tego, który wykorzystuje moja mama. W domu także sos koperkowy podawany jest w dzbanuszku 🙂