Ryby słonowodne w Polsce

Przepis na pastę z łososia

łosoś Moja teściowa zapytała mnie ostatnio dlaczego jeszcze nie podałam żadnego przepisu na pastę z łososiem. Faktycznie pominęłam to danie, a to dość ciekawe biorąc pod uwagę ilość posiadanych przeze mnie przepisów. Łosoś to ryba, która idealnie komponuje się z makaronem i kremowym sosem. Danie jest szybkie, lekkie i bardzo smaczne. Ojj tak, uwielbiam takie przepisy! Łosoś jest ogólnie dostępny więc tym bardziej nie powinno być problemu ze składnikami. Aby urozmaicić pastę dodam jeszcze szpinak 😉 tym sposobem gwarantuję, że to najlepsza pasta jaką jedliście.. zapraszam do przepisu!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Opakowanie świeżego szpinaku
  • Łosoś wędzony, ok. 400g
  • Pół cebuli
  • Dwa ząbki czosnku
  • Makaron tagliatelle
  • Duży jogurt grecki
  • Szklanka mleka 3,2%
  • Olej z pestek winogron
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Mąka
  • Koperek

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente. W tym czasie zalewamy oczyszczony szpinak wrzątkiem, dodajemy pół szklanki mleka, wyciśnięty przez praskę czosnek i solimy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. W shakerze mieszamy jogurt grecki z łyżeczką mąki i pozostałym mlekiem. Wlewamy na patelnię do cebuli, dodajemy osączone liście szpinaku i drobniutko pokrojonego łososia. Przepis zakłada określoną porcję ryby ale jeżeli zależy nam aby pasta była bardziej łososiowa proponuję dodać go więcej i pokroić na nieco grubsze kawałki. Na sam koniec do naszej pasty wrzucamy gorący odcedzony makaron, mieszamy, posypujemy koperkiem i gotowe. Podajemy z czerwonym winem 😉

Uwagi:

Zamiast świeżego szpinaku możemy użyć mrożonego ale pamiętajmy aby go porządnie odparować!

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz