Moja teściowa zapytała mnie ostatnio dlaczego jeszcze nie podałam żadnego przepisu na pastę z łososiem. Faktycznie pominęłam to danie, a to dość ciekawe biorąc pod uwagę ilość posiadanych przeze mnie przepisów. Łosoś to ryba, która idealnie komponuje się z makaronem i kremowym sosem. Danie jest szybkie, lekkie i bardzo smaczne. Ojj tak, uwielbiam takie przepisy! Łosoś jest ogólnie dostępny więc tym bardziej nie powinno być problemu ze składnikami. Aby urozmaicić pastę dodam jeszcze szpinak 😉 tym sposobem gwarantuję, że to najlepsza pasta jaką jedliście.. zapraszam do przepisu!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Opakowanie świeżego szpinaku
- Łosoś wędzony, ok. 400g
- Pół cebuli
- Dwa ząbki czosnku
- Makaron tagliatelle
- Duży jogurt grecki
- Szklanka mleka 3,2%
- Olej z pestek winogron
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Mąka
- Koperek
Przygotowanie:
Gotujemy makaron al dente. W tym czasie zalewamy oczyszczony szpinak wrzątkiem, dodajemy pół szklanki mleka, wyciśnięty przez praskę czosnek i solimy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. W shakerze mieszamy jogurt grecki z łyżeczką mąki i pozostałym mlekiem. Wlewamy na patelnię do cebuli, dodajemy osączone liście szpinaku i drobniutko pokrojonego łososia. Przepis zakłada określoną porcję ryby ale jeżeli zależy nam aby pasta była bardziej łososiowa proponuję dodać go więcej i pokroić na nieco grubsze kawałki. Na sam koniec do naszej pasty wrzucamy gorący odcedzony makaron, mieszamy, posypujemy koperkiem i gotowe. Podajemy z czerwonym winem 😉
Uwagi:
Zamiast świeżego szpinaku możemy użyć mrożonego ale pamiętajmy aby go porządnie odparować!
Smacznego 🙂