Ostatnio zaprosiłam Was do przyrządzenia śledzi w śmietanie.. tym razem proponuję śledzie marynowane. Jak wspomniałam w ostatnim przepisie, śledzie marynowane mogą posłużyć nam jako baza do śledzi w śmietanie. Marynowanie śledzie to idealna potrawa bo możemy przygotować większość ilość i w razie potrzeby potrzeby po prostu otworzyć słoik. Danie jest nie drogie, proste wykonaniu i do tego bardzo smaczne 🙂
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki:
- Pół kilograma świeżych filetów ze śledzi
- Mąka do panierowania
- Jedna cytryna
- Olej z pestek winogron
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Marynata:
- Dwie duże cebule
- Trzy listki laurowe
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Kilka ziarenek zielonego marynowanego pieprzu
- Łyżka cukru
- 100 ml octu
- 400 ml wody
- Cytryna
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Proponuję zacząć od marynaty. Zagotujmy wodę z octem, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę (piórka), ziele angielskie, listki laurowe, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i cukier. Gotujemy na małym ogniu około 8 minut. Oczyszczone filety kroimy na małe kawałki, obtaczamy w mące, doprawiamy solą i czarnym pieprzem i wrzucamy na patelnię. Smażymy na zloty kolor. Następnie kroimy umytą cytrynę w plasterki i wkładamy do słoiczka na zmianę z rybą i marynowaną cebulą. Polecam nie żałować cebuli. Ostatnim krokiem jest zalanie całości marynatą. Gotowe marynowane śledzie wstawiamy do lodówki i czekamy na gości 😉
Uwagi:
Pamiętajmy aby dobrze odmierzyć składniki do marynaty! Unikniemy wówczas zbyt słodkiej lub zbyt kwaśnej zalewy.
Smacznego i zapraszam na kolejny przepis 🙂