Ryby słonowodne w Polsce

Smaczne śledzie marynowane

śledzie marynowaneOstatnio zaprosiłam Was do przyrządzenia śledzi w śmietanie.. tym razem proponuję śledzie marynowane. Jak wspomniałam w ostatnim przepisie, śledzie marynowane mogą posłużyć nam jako baza do śledzi w śmietanie. Marynowanie śledzie to idealna potrawa bo możemy przygotować większość ilość i w razie potrzeby potrzeby po prostu otworzyć słoik. Danie jest nie drogie, proste wykonaniu i do tego bardzo smaczne 🙂

 

Czas przygotowania: 40 min.

Składniki:

  • Pół kilograma świeżych filetów ze śledzi
  • Mąka do panierowania
  • Jedna cytryna
  • Olej z pestek winogron
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Marynata:

  • Dwie duże cebule
  • Trzy listki laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek zielonego marynowanego pieprzu
  • Łyżka cukru
  • 100 ml octu
  • 400 ml wody
  • Cytryna
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Proponuję zacząć od marynaty. Zagotujmy wodę z octem, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę (piórka), ziele angielskie, listki laurowe, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i cukier. Gotujemy na małym ogniu około 8 minut. Oczyszczone filety kroimy na małe kawałki, obtaczamy w mące, doprawiamy solą i czarnym pieprzem i wrzucamy na patelnię. Smażymy na zloty kolor. Następnie kroimy umytą cytrynę w plasterki i wkładamy do słoiczka na zmianę z rybą i marynowaną cebulą. Polecam nie żałować cebuli. Ostatnim krokiem jest zalanie całości marynatą. Gotowe marynowane śledzie wstawiamy do lodówki i czekamy na gości 😉

Uwagi:

Pamiętajmy aby dobrze odmierzyć składniki do marynaty! Unikniemy wówczas zbyt słodkiej lub zbyt kwaśnej zalewy.

Smacznego i zapraszam na kolejny przepis 🙂

Dodaj komentarz