Ryby słonowodne w Polsce

Śledzie w śmietanie

DSCN0440Od kiedy pamiętam śledzie w śmietanie gościły w moim rodzinnym domu co najmniej raz w miesiącu. Jako dziecko nie byłam fanką tej ryby. Nie dość, że sama nazwa mnie odpychała to jeszcze połączenie śledzi i śmietany? Przełomowym momentem było wyjście do greckiej restauracji. Na stole jako jedne z przystawek pojawiły się śledzie w śmietanie. Postanowiłam spróbować i.. niemożliwe stało się możliwe! O dziwo, śledzie były pyszne 🙂 Oczywiście degustacja pozwoliła mi na przeanalizowanie składu potrawy dzięki czemu mogłam ją odtworzyć w domu. Zaskoczeniem był dla mnie wybór bardzo słodkich jabłek i sporej ilości cebuli. Przełamało to ostry smak śledzi. Tak więc zapraszam Was na pyszne śledzie w śmietanowo jabłkowym sosie 😉

Czas przygotowania: 45 min.

Składniki:

  • Kilka płatów solonych śledzi
  • Trzy duże słodko winne jabłka
  • Dwie duże cebule
  • Dwie łyżeczki cukru
  • Szklanka mleka
  • Kubeczek gęstej kwaśnej śmietany
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie śledzi w śmietanie:

Śledzia wkładamy do mleka i przez noc moczymy. Dzięki temu zabiegowi śledzie będą delikatniejsze w smaku. Śmietanę łączymy z drobno pokrojoną cebulą i jabłkami. Jabłka oczywiście obieramy ze skórki! Dodajemy dwie łyżeczki cukru i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Odsolone śledzie kroimy w małe podłużne paski i wrzucamy do śmietanowego sosu. Całość bardzo dokładnie mieszkamy i na klika godzin wstawiamy do lodówki aby smaki mogły się 'przegryźć’. Tak gotowe śledzie w śmietanie serwujemy z ziemniakami (moja ulubiona opcja) lub też z chlebem.

Uwagi:

Do tej potrawy możemy użyć śledzi marynowanych. Przed pokrojeniem wystarczy je opłukać wodą.

Jeżeli nas sos śmietanowo jabłkowy okaże się zbyt gęsty możemy dolać troszkę mleka.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz