Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Przystawka z awokado i tuńczyka

owoc awokadoKoleżanka z pracy podsunęła mi ostatnio świetny przepis na super przystawkę, którą natychmiast postanowiłam wypróbować. Jak zwykle moim królikiem doświadczalnym był mój ukochany mąż, który zawsze chętnie kosztuje moje 'kulinarne wypociny’. Jak sam powiedział, nie mogło być inaczej, moja przystawka wyszła rewelacyjna! Bardzo mnie to ucieszyło, ponieważ w najbliższą sobotę zaprosiliśmy kilku znajomych więc wiedziałam już, co zaproponuję moim gościom. Co ciekawe mój mąż był tak zachwycony, że domagał się dokładki co usłyszały moje dzieci, które również chciały spróbować mojego wynalazku. Musiałam się zgodzić mimo że były przed obiadem bo nie dałaby mi spokoju ;). No ale do rzeczy – pewnie się zastanawiacie co to za przystawka? Zapraszam na super szybki przepis na tuńczyka w łódce awokado :).

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Seler naciowy
  • Awokado – kilka sztuk
  • Tuńczyk w oleju – trzy puszki
  • Czerwona cebula – dwie sztuki
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól morska
  • Sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

Owoce awokado dzielimy na pół i wyciągamy pestki. Z każdej połówki awokado wydrążamy miąższ tak aby zrobić miejsce na farsz. Tworzymy swoistego rodzaju łódeczki. Tuńczyka odcedzamy z oleju, rozgniatamy widelcem i wrzucamy do miski. Dodajemy rozgnieciony miąższ z awokado i drobno posiekaną czerwoną cebulkę. Seler naciowy również kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do farszu. Całość przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wlewamy sok z ½ cytryny. Składniki farszu dobrze mieszamy i wypełniamy nim, łódeczki z awokado.

Uwagi:

Do tej przystawki proponuję wybierać raczej średnio miękkie awokado. Owoc awokado nie może być zbyt miękki ponieważ będzie jednocześnie robił za naczynie!

Smacznego :).

Dodaj komentarz