Ryby słonowodne w Polsce

Pstrąg w cukinii i cytrynie na parze

604-ginger-lemon-steamed-fishRyby na parze to coś co kocham. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji kosztować ryby przygotowanej na parze bo obawiacie się, że będzie mdła, nie wiecie co tracicie! Niezależnie od tego jaką rybę wybierzecie, przygotowana w garnku na parze, zawsze będzie wyjątkowo soczysta i bardzo aromatyczna! To tak jakbyśmy zamknęli wszystko to co najlepsze w pudełeczku i otworzyli tuż przed zjedzeniem. Wyobraźcie sobie jaki aromat musi się wydobywać z pudełka ;)! Tak właśnie jest z rybą gotowaną na parze. Lekka, bardzo soczysta i niesamowicie aromatyczna. Śmiem twierdzić, że ryba przygotowana w inny sposób nigdy nie będzie tak smaczna! Ja dzisiaj zapraszam Was na tęczowego pstrąga przygotowanego na parze. Zatem zachęcam do wypróbowania przepisu :).

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet z pstrąga tęczowego – jeden płat
  • Średnia cukinia – jedna sztuka
  • Marchewki – dwie sztuki
  • Por – jedna sztuka
  • Olej z pestek winogron
  • Cytryna – jedna sztuka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Pstrąga należy opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć. Dzielimy rybę na dwie części, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na papierze do pieczenie układamy pocięte, cieniutkie plastry umytej cukinii. Marchewkę obieramy, myjemy i również kroimy na cieniutkie plasterki by podobnie jak cukinię, ułożyć na papierze do pieczenia. Następnie na warzywach układamy dwa kawałki przyprawionego pstrąga. Skrapiamy go olejem z pestek winogron i obficie obkładamy plasterkami cytryny. Podlewamy wodą, a następnie szczelnie zamykamy! Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Rybę dusimy na parze około 15 minut. Serwujemy ze świeżym tymiankiem.

Uwagi:

Chętni mogą dodać plasterki bakłażana i ziemniaków!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: ming.com

Dodaj komentarz