Smaczna i szybka potrawka? Dzisiaj chciałabym wszystkich zaprosić na pysznego, smażonego pstrąga w towarzystwie dyniowej potrawki :). Jak już pisałam, kiedy tylko zbliża się jesień, a na targu warzywno owocowym pojawia się dynia, natychmiast zabieram się za to żółte, zdrowe i smaczne warzywko. Tym razem zaproponuję Wam prosty przepis na smażoną rybkę z dodatkiem potrawki z dyni zamiast ziemniaków. Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Rybka:
- Filet z pstrąga
- Jajko do panierki
- Bułka tarta do panierki
- Olej do smażenia
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Potrawka:
- Dynia – ok. ½ kg
- Cebula szalotka – dwie sztuki
- Czosnek – ząbek
- Pieczarki – kilka sztuk
- Pomidor – duża sztuka (malinowy)
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Filet z pstrąga opłukujemy, osuszamy i wkładamy do roztrzepanego jajka. Rybę odstawiamy na bok i zabieramy się za potrawkę. Dynię obieramy ze skórki, odrzucamy pestki i kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojoną i obraną cebulę. Po minucie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dobrze umyte, osuszone i pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko mieszamy i czekamy aż grzybki się ładnie zarumienią po czym wrzucamy dynię. Następnie dodajemy soczystego, pokrojonego pomidora ze skórki. Przyprawiamy, przykrywamy patelnię i dusimy. W tym czasie smażymy pstrąga. Gotową rybkę serwujemy z potrawką z dyni i pieczarek.
Uwagi:
Pamiętajcie, że zanim położycie rybę na olej z pestek winogron, musi być on dobrze rozgrzany. Dzięki temu będziecie mieli gwarancję, że skórka będzie chrupiąca, a rybka nie nasiąknie olejem!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: niku.pl