Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Pstrąg w migdałach i ziarnach słonecznika na puree z batatów

TroutLubicie bataty? Ja muszę się przyznać, że jeszcze do niedawna nie przepadałam za tymi słodkimi ziemniakami. Miałam okazję spróbować kiedyś zupy na bazie batatów i wyjątkowo mi nie podeszła. Prawdopodobnie właśnie wtedy uprzedziłam się do batatów ;). Kilka dni temu odwiedziłam nas moja mama, która przywiozła nam zakupy. W siatce znalazłam między innymi bataty więc nie miałam wyjścia i musiałam coś z nich przyrządzić. Mama poratowała mnie dobrym przepisem ;). Przygotowałam pstrąga na puree z batatów i muszę powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Dzięki pysznemu puree w towarzystwie pstrąga diametralnie zmieniłam zdanie o batatach :). Polecam ten przepis w szczególności tym, którzy podobnie jak ja, mieli kilka podejść do słodkich ziemniaków ;).

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Pstrąg – cztery filety
  • Płatki migdałowe – ¾ szklanki
  • Pestki słonecznika – trzy stołowe łyżki
  • Bataty – cztery duże sztuki
  • Masło – dwie stołowe łyżki
  • Śmietana kremówka – 1/3 szklanki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Ulubione, świeże zioła

Przygotowanie:

Bataty myjemy, owijamy w folię aluminiową i zapiekamy w 200 stopniach aż będą miękkie. Filety z pstrąga opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i układamy na dużej desce. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie obsypujemy migdałami i posiekanym słonecznikiem. Smażymy z obu stron na złoty kolor. W tym czasie obieramy bataty ze skórki i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy dwie stołowe łyżki masła, śmietanę kremówkę i ucieramy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą morską. Na talerzu układamy puree, a na nim filet pstrąga, który obficie posypujemy świeżymi ziołami.

Uwagi:

Jeżeli puree okaże się zbyt gęste polecam dodać odrobinę mleka!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: womenshealthsa.co.za

Dodaj komentarz