Lubicie bataty? Ja muszę się przyznać, że jeszcze do niedawna nie przepadałam za tymi słodkimi ziemniakami. Miałam okazję spróbować kiedyś zupy na bazie batatów i wyjątkowo mi nie podeszła. Prawdopodobnie właśnie wtedy uprzedziłam się do batatów ;). Kilka dni temu odwiedziłam nas moja mama, która przywiozła nam zakupy. W siatce znalazłam między innymi bataty więc nie miałam wyjścia i musiałam coś z nich przyrządzić. Mama poratowała mnie dobrym przepisem ;). Przygotowałam pstrąga na puree z batatów i muszę powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Dzięki pysznemu puree w towarzystwie pstrąga diametralnie zmieniłam zdanie o batatach :). Polecam ten przepis w szczególności tym, którzy podobnie jak ja, mieli kilka podejść do słodkich ziemniaków ;).
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Pstrąg – cztery filety
- Płatki migdałowe – ¾ szklanki
- Pestki słonecznika – trzy stołowe łyżki
- Bataty – cztery duże sztuki
- Masło – dwie stołowe łyżki
- Śmietana kremówka – 1/3 szklanki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Ulubione, świeże zioła
Przygotowanie:
Bataty myjemy, owijamy w folię aluminiową i zapiekamy w 200 stopniach aż będą miękkie. Filety z pstrąga opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i układamy na dużej desce. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie obsypujemy migdałami i posiekanym słonecznikiem. Smażymy z obu stron na złoty kolor. W tym czasie obieramy bataty ze skórki i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy dwie stołowe łyżki masła, śmietanę kremówkę i ucieramy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą morską. Na talerzu układamy puree, a na nim filet pstrąga, który obficie posypujemy świeżymi ziołami.
Uwagi:
Jeżeli puree okaże się zbyt gęste polecam dodać odrobinę mleka!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: womenshealthsa.co.za