Ryby słonowodne w Polsce

Pulpeciki z dorsza i pieczarek

Pulpeciki z dorsza i pieczarekDorsz to jedna ze smaczniejszych, polskich ryb. Trudno się dziwić, że większość Polaków tak bardzo lubi dorsza. Jest nie tylko smaczny ale również stosunkowo tani i przede wszystkim łatwo dostępny. W moim poprzednim poście znajdziecie przepis na dorsza w cieście piwnym, a dzisiaj zapraszam wszystkich na pyszne pulpeciki z dorsza i… pieczarek :)! Danie bardzo smaczne, które powinno sprawdzić się we wszystkich domach w których mieszkają małe niejadki ;). Zapraszam do wspólnego gotowani kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 35 minut

Składniki:

  • Filety z dorsza – cztery sztuki, średniej wielkości
  • Pieczarki – około 20 dag
  • Jajko – jedna sztuka
  • Cebula cukrowa – jedna sztuka
  • Bułka tarta – kilka łyżek
  • Masło ghee – jedna stołowa łyżka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Natka pietruszki do posypania

Przygotowanie/gotowanie:

Cebulę obieramy ze skórki, drobniutko kroimy w kosteczkę, a następnie szklimy na rozgrzanym masełku. W tym czasie obieramy pieczarki, również kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy chwilkę, aż do momentu, kiedy odparuje cały sok z grzybów. Filety z dorsza opłukujemy pod zimną wodą, dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym po czym mielimy w maszynce do mięsa. Zmielonego dorsza łączymy z cebulką i pieczarkami z patelni, jajkiem i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i lepimy małe kuleczki. Smażymy na rozgrzanym oleju z pestek winogron. Serwujemy z pieczonymi ziemniakami.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać do farszu kapary ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: donaldrussell.com

Dodaj komentarz