Ostatnio podałam Wam przepis na rybne klopsiki dlatego dzisiaj chciałabym zaproponować jeszcze inną wersję takich pulpetów – również z rybką :). Zagościła już piękna wiosna, a razem z nią na targach warzywnych pojawiają się młode warzywa. Wiosna to moja ulubiona kulinarna pora roku, ponieważ w końcu możemy delektować się smakiem pysznych młodych ziemniaczków w mundurkach, młodą marchewką, selerem i pachnącym koperkiem ;). W związku z tym postanowiłam podać Wam przepis na soczyste i zdrowe pulpeciki rybno – warzywne ;). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!
Czas przygotowania/gotowanie: 35 minut
Składniki:
- Filet z ulubionej białej rybki – około 500 g
- Marchewka – dwie sztuki
- Ziemniaki – dwie małe sztuki
- Seler – malutki kawałek
- Por – jedna mała sztuka
- Kukurydza – trzy stołowe łyżki
- Jajko – jedna sztuka
- Koperek – ½ pęczka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Bułka tarta – do panierki
- Olej z pestek winogron – do smażenia
Przygotowanie/gotowanie:
Wszystkie warzywa (oprócz pora) myjemy, obieramy, kroimy i wkładamy do garnuszka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na wierzchu kładziemy umyty i pokrojony filet rybny, a następnie gotujemy kolejne 10 minut czyli do momentu aż warzywa i rybka będzie miękka. Po tym czasie wyciągamy warzywa i rybkę, czekamy aż ostygną i mielimy blenderem lub w maszynce. Do zmielonej masy dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, dodajemy kukurydzę i drobno posiekanego pora i jeszcze raz mieszamy. Następnie lepimy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Serwujemy z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Uwagi:
Chętni mogą dodać młodą cebulkę!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: recipeshubs.com