Nie wiem czy kiedyś już Wam o tym mówiłam ale moja teściowa jest absolutną fanką makaronów. Od kiedy pamięta w jej domu rządził makaron, a nie jak w większości polskich domów – ziemniaki. Niestety nie jest ona fanką ryb dlatego zawsze, kiedy się spotykamy przy rodzinny stole, staram się wymyślać dania, które będą odpowiadać zarówno mojej rodzince jak i mojej teściowej ;). W związku ze zbliżającym się spotkaniem niedzielnym zaczęłam wertować mój bogaty zbiór przepisów ale niestety nie znalazłam nic co by mi odpowiadało dlatego postanowiłam pójść na żywioł i o dziwo… udało się. Wyszła mi niesamowicie smaczna i bardzo – bardzo, delikatna w smaku, pasta rybna. Wyszła tak smaczna, że moja teściowa poprosiła o dokładkę! Bardzo mnie to ucieszyło dlatego z chęcią podzielę się z Wami moim autorskim przepisem ;). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Filet z dorsza
- Zielona czubryca
- Czosnek – trzy ząbki
- Cytryna
- Śmietana słodka – mały kubek
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Maggi
- Makaron spaghetti
- Parmezan
- Szczypiorek i czarne oliwki do dekoracji
Przygotowanie:
Filet z dorsza opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy na małe paseczki i gotujemy w garnku z kostką rosołową. W drugim garnku nastawiamy makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy olej z pestek winogron i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy dwie łyżeczki zielonej czubrycy, dobrze mieszamy i dodajemy kawałki dorsza. Całość podlewamy odrobiną maggi, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wlewamy słodką śmietanę. Mieszając, czekamy aż sos się zagotuje, po czym dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i wsypujemy starty parmezan. Serwujemy z różowym schłodzonym winem.
Uwagi:
Dorsza możecie zastąpić inną ulubioną rybą.
Zdarza się, że jest problem z dostępnością słodkiej śmietany – jeżeli macie taki problem, możecie ją zastąpić słodką śmietanką do kawy! Nie wolno jednak zastąpić jej śmietaną kwaśną! Danie uzyska wówczas totalnie inny, kwaskowy smak.
Smacznego :).