Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Pyszna pasta rybna

Nie wiem czy kiedyś już Wam o tym mówiłam ale moja teściowa jest absolutną fanką makaronów. Od kiedy pamięta w jej domu rządził makaron, a nie jak w większości polskich domów – ziemniaki. Niestety nie jest ona fanką ryb dlatego zawsze, kiedy się spotykamy przy rodzinny stole, staram się wymyślać dania, które będą odpowiadać zarówno mojej rodzince jak i mojej teściowej ;). W związku ze zbliżającym się spotkaniem niedzielnym zaczęłam wertować mój bogaty zbiór przepisów ale niestety nie znalazłam nic co by mi odpowiadało dlatego postanowiłam pójść na żywioł i o dziwo… udało się. Wyszła mi niesamowicie smaczna i bardzo – bardzo, delikatna w smaku, pasta rybna. Wyszła tak smaczna, że moja teściowa poprosiła o dokładkę! Bardzo mnie to ucieszyło dlatego z chęcią podzielę się z Wami moim autorskim przepisem ;). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza
  • Zielona czubryca
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Cytryna
  • Śmietana słodka – mały kubek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Maggi
  • Makaron spaghetti
  • Parmezan
  • Szczypiorek i czarne oliwki do dekoracji

Przygotowanie:

pasta-rybnaFilet z dorsza opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy na małe paseczki i gotujemy w garnku z kostką rosołową. W drugim garnku nastawiamy makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy olej z pestek winogron i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy dwie łyżeczki zielonej czubrycy, dobrze mieszamy i dodajemy kawałki dorsza. Całość podlewamy odrobiną maggi, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wlewamy słodką śmietanę. Mieszając, czekamy aż sos się zagotuje, po czym dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i wsypujemy starty parmezan. Serwujemy z różowym schłodzonym winem.

Uwagi:

Dorsza możecie zastąpić inną ulubioną rybą.

Zdarza się, że jest problem z dostępnością słodkiej śmietany – jeżeli macie taki problem, możecie ją zastąpić słodką śmietanką do kawy! Nie wolno jednak zastąpić jej śmietaną kwaśną! Danie uzyska wówczas totalnie inny, kwaskowy smak.

Smacznego :).

 

Dodaj komentarz