Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Pyszne łososiowe szaszłyki w środku zimy…

w6qg7kO7OueB7ODyAy8jHXRKK5ZKVPxa-b-640Nie uwierzycie na co mnie dzisiaj naszło ;)! Na… szaszłyki z łososiem!!! Tak wiem, że mamy zimę i nie czas na grillowanie ale jak ma się w domu patelnię grillową to wszystko można wyczarować ;). Przypadkiem trafiłam na cudownie 'smaczny’ przepis na szaszłyki z łososiem dlatego postanowiłam przyrządzić letni obiad. Możecie sobie wyobrazić minę mojego męża jak wszedł do domu i poczuł zapach pysznych grillowanych szaszłyków ;). Oczywiście w wersji dla dorosłych skropiłam szaszłyki piwkiem! Zachęcam do wypróbowania przepisu bo jest banalnie prosty, a szaszłyki niebiańsko smaczne :). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Świeży łosoś – jeden duży płat
  • Seler naciowy – cztery łodygi
  • Żółta papryka – jedna duża sztuka
  • Pomidorki koktajlowe – kilka sztuk
  • Olej z pestek winogron
  • Skórka z cytryny – dwie łyżeczki
  • Sok z cytryny – dwie łyżeczki
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Ulubione zioła do smaku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Piwo do polania szaszłyków
  • Sos grecki z czosnkiem jako dip

Przygotowanie:

Łososia kroimy na małe kawałki 2 cm x 2 cm. W małej miseczce łączymy olej z pestek winogron (dwie stołowe łyżki) z sokiem i skórką z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ulubionymi ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na zmianę nadziewamy paprykę, łososia, seler naciowy i pomidorki koktajlowe. Szaszłyki układamy obok siebie na patelnie grillowej i polewamy (obracając) wcześniej przygotowanym sosem. W połowie grillowania polewamy szaszłyki odrobiną piwka. Serwujemy z jogurtowo czosnkowym dipem.

Uwagi:

Chętni mogą dodać cebulę i inne ulubione warzywka!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: lozi.vn

Dodaj komentarz