Ryby słonowodne w Polsce

Pyszny dorsz po włosku!

Pyszny dorsz po włosku!Dzisiaj chciałabym wszystkim zaproponować pyszne, lekkie i bardzo zdrowe danie czyli dorsz po włosku :)! W związku z tym, że już niedługo jadę do Włoch (tak, tak! 😀 nie mogę się doczekać), postanowiłam, że dobrze przygotuję się do wyjazdu. Spędzę cudowne dwa tygodnie w malowniczej Toskanii gdzie wynajęliśmy z mężem apartament z kuchnią. Oczywiście zamierzam gotować i na myśl o soczystych, włoskich pomidorkach i świeżych rybkach już cieknie mi ślina ;)! Być może uda mi się przyrządzić właśnie takiego dorsza po włosku. Kochani, zapraszam do wspólnego gotowania :).

Czas przygotowania/gotowanie: 55 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza – około 500 g
  • Pomidory krojone z puszki lub świeże – około 400 g
  • Cebula – jedna duża sztuka
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Kapary – dwie łyżeczki
  • Olej z pestek winogron – około trzy stołowe łyżki
  • Czarne oliwki bez pestek – spora garść
  • Tymianek – szczypta
  • Świeża bazylia
  • Oregano – szczypta
  • Natka pietruszki – dekoracja
  • Białe wytrawne wino – ¾ szklanki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy umytą i osuszoną rybkę w naczyniu żaroodpornym. W tym czasie na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Po około trzech minutach dodajemy pomidory z puszki z zalewą i dusimy przez 15 minut. Na sam koniec dodajemy kapary, pokrojone oliwki i świeżą bazylię. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i polewamy sosem filet z dorsza, a następnie zapiekamy jeszcze przez około pół godziny. Serwujemy z natką pietruszki.

Uwagi:

Zanim włożycie dorsza do naczynia żaroodpornego, wysmarujcie je oliwą!

Smacznego :).

Dodaj komentarz