Dzisiaj chciałabym wszystkim zaproponować pyszne, lekkie i bardzo zdrowe danie czyli dorsz po włosku :)! W związku z tym, że już niedługo jadę do Włoch (tak, tak! 😀 nie mogę się doczekać), postanowiłam, że dobrze przygotuję się do wyjazdu. Spędzę cudowne dwa tygodnie w malowniczej Toskanii gdzie wynajęliśmy z mężem apartament z kuchnią. Oczywiście zamierzam gotować i na myśl o soczystych, włoskich pomidorkach i świeżych rybkach już cieknie mi ślina ;)! Być może uda mi się przyrządzić właśnie takiego dorsza po włosku. Kochani, zapraszam do wspólnego gotowania :).
Czas przygotowania/gotowanie: 55 minut
Składniki:
- Filet z dorsza – około 500 g
- Pomidory krojone z puszki lub świeże – około 400 g
- Cebula – jedna duża sztuka
- Czosnek – dwa ząbki
- Kapary – dwie łyżeczki
- Olej z pestek winogron – około trzy stołowe łyżki
- Czarne oliwki bez pestek – spora garść
- Tymianek – szczypta
- Świeża bazylia
- Oregano – szczypta
- Natka pietruszki – dekoracja
- Białe wytrawne wino – ¾ szklanki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy umytą i osuszoną rybkę w naczyniu żaroodpornym. W tym czasie na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Po około trzech minutach dodajemy pomidory z puszki z zalewą i dusimy przez 15 minut. Na sam koniec dodajemy kapary, pokrojone oliwki i świeżą bazylię. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i polewamy sosem filet z dorsza, a następnie zapiekamy jeszcze przez około pół godziny. Serwujemy z natką pietruszki.
Uwagi:
Zanim włożycie dorsza do naczynia żaroodpornego, wysmarujcie je oliwą!
Smacznego :).