Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Pyszny łosoś w sosie z mango!

kuchnia wloska losos w mangowym sosiePisałam jakiś czas temu o tym jak porządkowałam z mamą jej biblioteczkę i znalazłam tam kilka ciekawych książek z przepisami. Zdążyłam już wypróbować cztery przepisy z czego jeden już Wam podałam (zupa krem z awokado) dlatego tym razem będzie kolejny. Niesamowite połączenie smaków i do tego jednym z głównych składników jest mój ukochany łosoś dlatego tym bardziej gorąco Was namawiam do wspólnego przyrządzenia! Gwarantuję, że łosoś w sosie z… mango smakuje rewelacyjnie – ponoć jest to przepis kuchni włoskiej? Kochani, do dzieła!

Czas przygotowania: 25 minut + czas łososia w przyprawach

Składniki:

  • Dzwonki z łososia – 2 szt.
  • Duże mango
  • Cytryna
  • Czosnek
  • Szalotki – 2 szt.
  • Pomidor
  • 150 ml wywaru rybnego
  • Masło
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Suszony estragon
  • Syrop imbirowy
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Dzwonki z łososia opłukujemy pod wodą, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dwa ząbki) i suszonym estragonem. Tak przygotowanego łososia wstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Do mango dodajemy pokrojoną cebulę i pomidora bez skórki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę po czym dodajemy rybny wywar, łyżkę syropu imbirowego i jeszcze raz wszystko miksujemy. Po godzinie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i smażymy łososia po kilka minut z każdej strony. Na koniec smażenia wlewamy na patelnię wcześniej przygotowany sos i dusimy kilka minut. Łososia posypujemy natką pietruszki i serwujemy z białym ryżem.

Uwagi:

Wywar rybny możecie zastąpić wodą.

Pamiętajcie aby wybierać w sklepie miękkie mango!

Smacznego :).

Dodaj komentarz