Domowy pasztet to coś co uwielbiam. Kocham go w każdej postaci :)! Mogę się nim zajadać bez żadnych dodatków ale także do chrupiącej kanapki czy do porcji ziemniaczków z wody. Pasztet rybny przygotowuję co najmniej raz na dwa miesiące bo uwielbia go cała moja rodzina. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić świetnym przepisem, który jest bardzo prosty. Przygotowanie zajmuje ponad godzinę więc musicie być cierpliwi ale za to gwarantuje niebiańskie wrażenia smakowe :). Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania/gotowania: 90 minut
Składniki:
- Filet z dorsza bałtyckiego – około 1 kg
- Jajka – pięć sztuk
- Bułka pszenna – jedna sztuka
- Cebula – jedna sztuka
- Marchewka – jedna sztuka
- Korzeń pietruszki – ½ sztuki
- Czosnek – dwa ząbki
- Przyprawa do ryb
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Masło – około 50 g
- Mleko 3,2% – ½ szklanki
- Bułka tarta
- Sok z cytryny
- Gałka muszkatołowa – 5 g
Przygotowanie/gotowanie:
Dorsza myjemy pod zimną wodą, osuszamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy go sokiem z cytryny, przyprawiamy sola morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, przyprawą do ryb oraz szałwią i majerankiem (opcjonalnie). Następnie układamy obraną cebulę, pokrojonym czosnkiem, obraną marchewką i pietruszką, Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczoną rybkę wyciągamy z piekarnika i przeciskamy przez maszynkę wraz ze wszystkimi warzywami. Dodajemy trzy ugotowana jajka na twardo oraz namoczoną bułkę. Zmieloną masę łączymy z surowym jajkiem i gałką. Przyprawiamy do smaku i zapiekamy przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Uwagi:
Proponuję serwować z zimnym chrzanem!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: fotoforum.gazeta.pl