Ryby słonowodne w Polsce, Inne

Pyszny pasztet z dorsza

5jn5bdv9vyf2smajkbDomowy pasztet to coś co uwielbiam. Kocham go w każdej postaci :)! Mogę się nim zajadać bez żadnych dodatków ale także do chrupiącej kanapki czy do porcji ziemniaczków z wody. Pasztet rybny przygotowuję co najmniej raz na dwa miesiące bo uwielbia go cała moja rodzina. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić świetnym przepisem, który jest bardzo prosty. Przygotowanie zajmuje ponad godzinę więc musicie być cierpliwi ale za to gwarantuje niebiańskie wrażenia smakowe :). Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 90 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza bałtyckiego – około 1 kg
  • Jajka – pięć sztuk
  • Bułka pszenna – jedna sztuka
  • Cebula – jedna sztuka
  • Marchewka – jedna sztuka
  • Korzeń pietruszki – ½ sztuki
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Przyprawa do ryb
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Masło – około 50 g
  • Mleko 3,2% – ½ szklanki
  • Bułka tarta
  • Sok z cytryny
  • Gałka muszkatołowa – 5 g

Przygotowanie/gotowanie:

Dorsza myjemy pod zimną wodą, osuszamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy go sokiem z cytryny, przyprawiamy sola morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, przyprawą do ryb oraz szałwią i majerankiem (opcjonalnie). Następnie układamy obraną cebulę, pokrojonym czosnkiem, obraną marchewką i pietruszką, Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczoną rybkę wyciągamy z piekarnika i przeciskamy przez maszynkę wraz ze wszystkimi warzywami. Dodajemy trzy ugotowana jajka na twardo oraz namoczoną bułkę. Zmieloną masę łączymy z surowym jajkiem i gałką. Przyprawiamy do smaku i zapiekamy przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Uwagi:

Proponuję serwować z zimnym chrzanem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: fotoforum.gazeta.pl

Dodaj komentarz