Moim dzisiejszym natchnieniem na pyszny obiadek stała się reklama, która śmignęła mi jak jechałam z pracy na zakupy. Na reklamie widniało zdjęcie smakowicie wyglądającej pasty z łososiem. Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na pastę z łososiem ale ten przepis będzie trochę inny. Wertując swoje przepisy i książki kucharskie znalazłam dokładnie ten przepis z reklamy, którą widziałam! Danie jest cudownie pyszne i proste :). Głównymi składnikami będą łosoś i cukinia. Zapraszam kochani do wspólnego wykonania.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Jedna duża cebula
- Jedna cytryna
- Około 200 g fileta z łososia bałtyckiego
- Dwie średnie cukinie
- Białe wytrawne wino
- Sól morska
- Olej z pestek winogron
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Makaron spaghetti
Przygotowanie:
Łososia opłukujemy i osuszamy. Skrapiamy delikatnie cytryną i kroimy w małą kostkę. Cukinię dobrze myjemy i kroimy w około półcentymetrowe plastry. Z kolei cebulę kroimy w tzw. piórka. Rozgrzewamy na patelni olej z pestek winogron i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Smażymy aż cebula będzie miękka i kolejno dodajemy łososia i cukinię. Smażymy około sześciu minut i podlewamy białym wytrawnym winem. Czekamy aż wino odparuje, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W garnku gotujemy makaron al dente po czym wrzucamy go do naszego sosu na patelni. Całość mieszamy i chwilkę trzymamy na ogniu. Serwujemy na ciepło ze schłodzonym białym winkiem.
Uwagi:
W oryginalnym przepisie makaron, a w zasadzie maltagliati (rombki) robimy sami. Nie każdy ma czas i ochotę dlatego w mojej wersji to danie jest z makaronem spaghetti.
Smacznego :).