Byłam ostatnio u koleżanki na imieninach i zostałam mile zaskoczona zaproponowanym przez nią menu. Co ciekawe, moja koleżanka nie przepada za rybami dlatego tym bardziej byłam zaskoczona, kiedy na stole pojawiła się… apetycznie wyglądająca rolada z łososia! Nie pamiętam, kiedy ja ostatnio przyrządzałam roladę z mojej ukochanej rybki więc następnego dnia postanowiłam ją przygotować. Mam stary sprawdzony przepis, którym się chętnie w Wami podzielę :). Ta rolada jest idealna na wszelkiego rodzaju przyjęcia, imprezy czy kolacje. Moje dzieciaki z mężem tak się zachwycili tą roladą (ponownie 😉 hehe), że postanowiłam przygotować ją również na Wigilię! Was za to zapraszam do wspólnego przyrządzenia pysznej roladki łososiowo – szczypiorkowej.
Czas przygotowania: 10 minut. (+ kilka godzin chłodzenia)
Składniki:
- Ser śmietankowy (rozmiękczony)
- Kwaśna śmietana
- Cytryna
- Trzy cebule dymki
- Łosoś czerwony z puszki
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Orzechy pekanowe (ok. 40 g)
- Pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
W miseczce ubijamy kostkę sera śmietankowego z dwoma łyżkami kwaśnej śmietany i łyżką soku wyciśniętego z cytryny. Cebule obieramy, bardzo drobno kroimy w kostkę i dodajemy do ubitej w miseczce masy. Dorzucamy łososia z puszki, około jednej łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, ¼ kubka drobno posiekanych orzechów pektanowych oraz odrobinę posiekanego szczypiorku. Masę porządnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinach wyciągamy masę z łososia, układamy ją na papierze lub arkuszu plastikowej folii i zawijamy formując lekko spłaszczoną roladę. Obtaczamy w pozostałym szczypiorku i wkładamy do lodówki do czasu podania. Serwujemy do pieczywa.
Uwagi:
Cebulę dymkę możecie zastąpić zwykłą.
Nie żałujcie szczypiorku i pieprzu!
Jeżeli nie lubicie szczypiorku możecie go zastąpić np. koperkiem lub całkowicie wyeliminować z przepisu.
Smacznego :).