Ryby ┼Üwiata ÔÇô blog kulinarny, przepisy, porady

Rolada ┼éososiowo ÔÇô szczypiorkowa :)

rolada z lososiaBy┼éam ostatnio u kole┼╝anki na imieninach i zosta┼éam mile zaskoczona zaproponowanym przez ni─ů menu. Co ciekawe, moja kole┼╝anka nie przepada za rybami dlatego tym bardziej by┼éam zaskoczona, kiedy na stole pojawi┼éa si─ÖÔÇŽ apetycznie wygl─ůdaj─ůca rolada z ┼éososia! Nie pami─Ötam, kiedy ja ostatnio przyrz─ůdza┼éam rolad─Ö z mojej ukochanej rybki wi─Öc nast─Öpnego dnia postanowi┼éam j─ů przygotowa─ç. Mam stary sprawdzony przepis, kt├│rym si─Ö ch─Ötnie w Wami podziel─Ö :). Ta rolada jest idealna na wszelkiego rodzaju przyj─Öcia, imprezy czy kolacje. Moje dzieciaki z m─Ö┼╝em tak si─Ö zachwycili t─ů rolad─ů (ponownie ­čśë hehe), ┼╝e postanowi┼éam przygotowa─ç j─ů r├│wnie┼╝ na Wigili─Ö! Was za to zapraszam do wsp├│lnego przyrz─ůdzenia pysznej roladki ┼éososiowo ÔÇô szczypiorkowej.

Czas przygotowania: 10 minut. (+ kilka godzin chłodzenia)

Składniki:

Przygotowanie:

W miseczce ubijamy kostk─Ö sera ┼Ťmietankowego z dwoma ┼éy┼╝kami kwa┼Ťnej ┼Ťmietany i ┼éy┼╝k─ů soku wyci┼Ťni─Ötego z cytryny. Cebule obieramy, bardzo drobno kroimy w kostk─Ö i dodajemy do ubitej w miseczce masy. Dorzucamy ┼éososia z puszki, oko┼éo jednej ┼éy┼╝eczki ┼Ťwie┼╝o zmielonego czarnego pieprzu, ┬╝ kubka drobno posiekanych orzech├│w pektanowych oraz odrobin─Ö posiekanego szczypiorku. Mas─Ö porz─ůdnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lod├│wki. Po kilku godzinach wyci─ůgamy mas─Ö z ┼éososia, uk┼éadamy j─ů na papierze lub arkuszu plastikowej folii i zawijamy formuj─ůc lekko sp┼éaszczon─ů rolad─Ö. Obtaczamy w pozosta┼éym szczypiorku i wk┼éadamy do lod├│wki do czasu podania. Serwujemy do pieczywa.

Uwagi:

Cebul─Ö dymk─Ö mo┼╝ecie zast─ůpi─ç zwyk┼é─ů.

Nie żałujcie szczypiorku i pieprzu!

Je┼╝eli nie lubicie szczypiorku mo┼╝ecie go zast─ůpi─ç np. koperkiem lub ca┼ékowicie wyeliminowa─ç z przepisu.

Smacznego :).

Exit mobile version