Ryby słonowodne w Polsce

Roladki ze śledzia

recipe-image-legacy-id-14524_12Moi kochani dzisiaj chciałabym zaprosić Was na przepis, który gości w mojej rodzinie od pokoleń. Roladki ze śledzia według przepisu mojej praprababki? ;). Z pewnością Wy również macie takie rodzinne przepisy, które liczą sobie co najmniej 50 lat. Muszę przyznać, że takie przepisy idealnie się sprawdzają na każdą okazję, a do tego są wyjątkowo proste. Pamiętam jak kiedyś moja babcia powiedziała, że to co stare i z tradycją jest zawsze najlepsze. Prawdopodobnie ma rację bo większość starych, sprawdzonych przepisów przeszło przez setki kobiecych dłoni ;). Zatem dzisiaj chciałabym Was zaprosić na genialne roladki ze śledzia czyli jednej z najzdrowszych ryb jakie są na świecie! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania: 24 godziny

Składniki:

  • Płaty solonych śledzi – cztery duże sztuki
  • Sól morska
  • Świeży pęczek koperku
  • Ogórki kiszone – kilka sztuk
  • Jajka – dwie sztuki
  • Sok z cytryny
  • Cytryna – ½ sztuki
  • Szczypiorek – pęczek
  • Wykałaczki do roladek

Zalewa:

  • Woda – ½ l
  • Ocet – około 50 ml
  • Listki laurowe – kilka sztuk
  • Ziarna pieprzu – kilka sztuk
  • Ziele angielskie – kilka sztuk
  • Gorczyca

Przygotowanie:

Przygotujemy zalewę do śledzi by następnie moczyć je kilkanaście godzin aby pozbyć się ostrego, słonego smaku. Następnie każdy z płatów obficie posypujemy gorczycą. Ogórki kroimy na cieniutkie słupki, a cebulę w piórka. Na każdym płacie śledzia układamy po trzy słupki ogórka oraz cebulę. Śledzie zawijamy w ciasne roladki, które następnie spinamy wykałaczką aby się nie rozpadły. Serwujemy zimne, przystrojone szczypiorkiem i z ósemkami jajek ugotowanych na twardo.

Uwagi:

Chętnym polecam włożyć do śledzi odrobinę ostrej papryczki chilli!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: bbcgoodfood.com

Dodaj komentarz