Ryby słonowodne w Polsce

Rolmopsy – przepis kulinarny z mojej księgi

przepisy-kulinarne-rybyswiata-plPrzeglądałam ostatnio moje przepisy kulinarne na blogu i o dziwo zwróciłam uwagę, że nie ma ani jednego (z mojej prywatnej księgi) dotyczącego wspaniałych rolmopsów. Bardzo je lubię i jest to wspaniała przekąska na każdą okazję. W moim grubym segregatorze wypełnionym ulubionymi przepisami kulinarnymi znalazłam kilka ciekawych i godnych uwagi przepisów :). Jako pierwszy specjalnie dla Was wybrałam jednak podstawowy 😉 czyli taki, który będzie smakował w większości naszym gościom :). Dodam tylko, że ten wspaniały, a jednak prosty przepis kulinarny mam od mojej Babci, która go nieźle 'dopracowała’ więc myślę, że jest wart polecenia ;). Do dzieła!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Około 60 dag matiasów
  • Musztarda rosyjska
  • Papryka czerowna
  • Ogórki kiszone
  • Cebula
  • Ziele angielskie
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Łyżka gorczycy
  • 10 dag cukru

Przygotowanie:

Nasze filety rybne namaczamy w mleku aby stały się delikatniejsze. W tym czasie myjemy jedna czerwoną paprykę i kroimy w cienkie paski. Podobnie kroimy dwa ogórki kiszone. Na desce układamy plastry matiasów, porządnie smarujemy je musztardą rosyjską i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do środka wkładamy słupek czerwonej papryki i ogórka kiszonego. Zawijamy w rulonik i spinamy wykałaczką. Tak gotowe ruloniki wkładamy do słoika. Obieramy dwie cebule i szatkujemy. Aby przygotować zalewę gotujemy szklankę wody ze szklanką octu, przyprawami i cebulą. Gdy nasza zalewa się zagotuje odstawiamy do wystygnięcia po czym zalewamy rolmopsy w słoiku. Odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Serwujemy z młodymi ziemniaczkami posypane aromatycznym zielonym koperkiem.

Uwagi:

Do nadzienia w naszych rolmopsach możemy użyć dowolnej musztardy.

Smacznego :).

Dodaj komentarz