Przyjęło się, że rosół to silnie rozgrzewająca zupa, która doskonale radzi sobie z wszelkimi infekcjami. Wielu przeciwników i niedowiarków podważa tą teorię ale niesłusznie. Okazuje się bowiem, że rosół faktycznie ma wspaniałe właściwości! Podobnie jest z rosołkiem orientalnym z łososiem, który działa rozgrzewająco – wprost idealnie na zimowe, mroźne dni, które właśnie nadeszły! Zapraszam do wspólnego gotowania pysznego orientalnego rosołku z łososiem :).
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Filet z łososia – około 300 g
- Olej sezamowy – około jedna stołowa łyżka
- Sos sojowy – cztery stołowe łyżki
- Bulion warzywny lub mięsny – około 1,5 litra
- Imbir – kawałek
- Papryczka chilli
- Makaron orientalny – około 200 g
- Łyżka sezamu
- Szczypiorek – kilka gałązek
- Sos rybny – dwie stołowe łyżki
- Sól morska
Przygotowanie/gotowanie:
Filet myjemy pod zimną wodą, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie smarujemy olejem sezamowym oraz sosem sojowym. Do bulionu wlać sos sojowy, wrzucić obrany i pokrojony na plasterki imbir oraz dodać połowę posiekanej papryczki chilli – zagotować. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie prażymy na patelni sezam. Kolejnym etapem jest przecedzenie bulionu po czym dodajemy drugą połowę papryczki chilli oraz sezam i posiekany szczypiorek. Dodajemy także kawałki łososia i wlewamy sos rybny. Przykrywamy garnek, zdejmujemy z ognia i trzymamy pod przykryciem kilka minut aż łosoś będzie ugotowany. Gorący makaron wkładamy do rosołku!
Uwagi:
Olej sezamowy możecie zamienić na olej z pestek winogron
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: pinterest.com