Ryby słonowodne w Polsce

Ruloniki z dorsza z serowo czosnkowo ziołowym nadzieniem :)

Cod_with_Crab_StuffingMoja mama zaprosiła moją rodzinkę na obiad imieninowy i przyrządziła coś absolutnie niesamowitego! Czasami już zapominam jaką dobrą kucharką jest moja mama bo niestety przez brak czasu coraz rzadziej do niej zaglądamy. Niedzielny obiad był wyjątkowo smaczny i miły bo mama przyrządziła dorsza w dotąd nieznany mi sposób :)! Na stole postawiła roladki z dorsza faszerowane czosnkiem, ziołami i żółtym serem. Danie tak pyszne, że w przeciągu kilkunastu minut zjedliśmy wszystko co było w naczyniu żaroodpornym! Oczywiście natychmiast poprosiłam mamę o przepis, którym chętnie się z Wami podzielę :). Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 50 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza – ok. 700 g
  • Sok z ½ cytryny
  • Serek kremowy – 100 g
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Ulubione świeże lub suszone zioła
  • Cebula dymka ze szczypiorkiem
  • Śmietana 12% – łyżka stołowa
  • Starty żółty ser – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Masło – dwie stołowe łyżki
  • Płatki migdałów – dwie stołowe łyżki

Przygotowanie:

Filet opłukujemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serek wkładamy do miseczki i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dwie łyżeczki ulubionych ziół. Wlewamy także śmietanę oraz dodajemy drobno pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i starty żółty ser . Wszystkie składniki dobrze mieszamy i przyprawiamy. Na kawałkach dorsza układamy farsz i zawijamy w ruloniki. Gotowe ruloniki przebijamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy roztopionym masłem, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Gotowe danie posypujemy koperkiem.

Uwagi:

Zanim ułożycie ruloniki w naczyniu żaroodpornym – posmarujcie je tłuszczem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: mode.com

Dodaj komentarz