Ryby s艂onowodne w Polsce

Ruloniki z dorsza z serowo czosnkowo zio艂owym nadzieniem :)

Cod_with_Crab_StuffingMoja mama zaprosi艂a moj膮 rodzink臋 na obiad imieninowy i przyrz膮dzi艂a co艣 absolutnie niesamowitego! Czasami ju偶 zapominam jak膮 dobr膮 kuchark膮 jest moja mama bo niestety przez brak czasu coraz rzadziej do niej zagl膮damy. Niedzielny obiad by艂 wyj膮tkowo smaczny i mi艂y bo mama przyrz膮dzi艂a dorsza w dot膮d nieznany mi spos贸b :)! Na stole postawi艂a roladki z dorsza faszerowane czosnkiem, zio艂ami i 偶贸艂tym serem. Danie tak pyszne, 偶e w przeci膮gu kilkunastu minut zjedli艣my wszystko co by艂o w naczyniu 偶aroodpornym! Oczywi艣cie natychmiast poprosi艂am mam臋 o przepis, kt贸rym ch臋tnie si臋 z Wami podziel臋 :). Zapraszam do wsp贸lnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania:聽50 minut

Sk艂adniki:

  • Filet z dorsza 鈥 ok. 700 g
  • Sok z 陆 cytryny
  • Serek kremowy 鈥 100 g
  • Czosnek 鈥 trzy z膮bki
  • Ulubione 艣wie偶e lub suszone zio艂a
  • Cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 艢mietana 12% – 艂y偶ka sto艂owa
  • Starty 偶贸艂ty ser 鈥 trzy sto艂owe 艂y偶ki
  • S贸l morska
  • 艢wie偶o zmielony czarny pieprz
  • Mas艂o 鈥 dwie sto艂owe 艂y偶ki
  • P艂atki migda艂贸w 鈥 dwie sto艂owe 艂y偶ki

Przygotowanie:

Filet op艂ukujemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy sol膮 morsk膮 oraz 艣wie偶o zmielonym czarnym pieprzem. Serek wk艂adamy do miseczki i dodajemy czosnek przeci艣ni臋ty przez prask臋 oraz dwie 艂y偶eczki ulubionych zi贸艂. Wlewamy tak偶e 艣mietan臋 oraz dodajemy drobno pokrojon膮 cebulk臋 ze szczypiorkiem i starty 偶贸艂ty ser . Wszystkie sk艂adniki dobrze mieszamy i przyprawiamy. Na kawa艂kach dorsza uk艂adamy farsz i zawijamy w ruloniki. Gotowe ruloniki przebijamy wyka艂aczk膮 i uk艂adamy w naczyniu 偶aroodpornym. Polewamy roztopionym mas艂em, a nast臋pnie posypujemy p艂atkami migda艂owymi. Zapiekamy oko艂o 30 minut w 180 stopniach. Gotowe danie posypujemy koperkiem.

Uwagi:

Zanim u艂o偶ycie ruloniki w naczyniu 偶aroodpornym 鈥 posmarujcie je t艂uszczem!

Smacznego :).

殴r贸d艂o ikony wpisu:聽mode.com

Dodaj komentarz