Ryba maślana nie jest rybą, która niezbyt często gości na naszym stole, a to ze względu na dostęp do innych pysznych rybek. Jednak wczoraj mój mąż przyniósł do domu właśnie rybę maślaną! Bardzo zdziwiona zapytałam skąd ją wziął na co on mi odpowiedział, że kolega dostał od znajomego z portu więc pomyślał, że weźmie i dla nas. W zasadzie dawno nie jedliśmy ryby maślanej więc się ucieszyłam. Przepisów na przyrządzenie ryby maślanej jest bardzo dużo. Zazwyczaj robię rybę w ziołach ale tym razem postanowiłam przygotować ją w zielonej czubrycy. Zatem kochani, do dzieła!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Filet rybki maślanej
- Czubryca zielone – ewentualnie biała
- Olej z pestek winogron
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól morska
- Cytryna
- Dowolne zioła do posypania
- Białe wytrawne wino
Przygotowanie:
Rybę opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę polewamy białym wytrawnym wienm, obficie posypujemy czubrycą z dwóch stron i przyprawiamy solą morską. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem – może być olej z pestek winogron i wkładamy rybę. Pieczemy około dziesięciu minut. Na koniec posypujemy rybę ulubionymi, świeżymi ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z sałatą lodową w occie balsamicznym i białym lekko schłodzonym winem.
Uwagi:
Fanom czosnku polecam pokroić go na cieniutkie plasterki i powtykać w naciętą rybę.
Osoby, które chciałaby uzyskać pyszny sos rybny proponuję dodać małą słodką śmietanę! Śmietana przejdzie czubrycą dzięki czemu stworzy się pyszny zawiesisty sos, którym można polać ryż lub młode ziemniaczki.
Smacznego :).