Powoli zbliża się zima, a co za tym idzie, już niedługo święta! Postanowiłam napisać posta dzisiaj, ponieważ właśnie dzisiaj spadł pierwszy śnieg! W przeciwieństwie do większości Polaków, bardzo lubię jesień i zimne, szaro-bure, listopadowe wieczory ;). Zdarza mi się siedzieć z długopisem i kartką w dłoni na której zapisuję wymyślone przepisy. Tak też zrobiłam kilka dni temu. Na dworze było zimno, mokro i szaro więc opatuliłam się kocem, wzięłam długopis i wymyśliłam zimowy przepis na pyszną rybkę :). Sprawdźcie sami!
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Ulubiony filet białej rybki – około 600 g
- Cytryny – cztery sztuki
- Por – jedna mała sztuka
- Mleko – ½ litra
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Pęczek natki pietruszki
Przygotowanie/gotowanie:
Cytryny dobrze myjemy (możemy je sparzyć wrzątkiem), a następnie jedną obieramy, odcinamy białą część i skórkę kroimy na cieniutkie paseczki. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok. Pora obieramy, a następnie kroimy na cienkie krążki. Filet rybny opłukujemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy solą morską. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy rybkę – po dwie minuty z każdej strony. Następnie wlewamy sok z cytryn i dusimy rybę przez około pięć minut. Po tym czasie dodajemy pora, skórkę z cytryny oraz wlewamy mleko. Gotujemy przez kolejne pięć minut cały czas mieszając. Wyciągamy filety, które układamy na talerzu, a sos podgotowujemy aby zgęstniał. Rybę polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
Uwagi:
Jeżeli lubicie, możecie dodać słodką śmietanę!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: weekly.ahram.org.eg