W naszym kraju ryby albo się piecze albo smaży, jednak w okresie upałów nie jest to dobry pomysł na obiad: piekarnik generuje dodatkowe ilości ciepła, a stanie przy skwierczącej patelni może stać się przykrym obowiązkiem. Jaka więc ryba na lato sprawdzi się na lekki obiad?
Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej, a więc składnikiem przyrządzanym w jeszcze bardziej upalnym i gorącym klimacie. W połączeniu z sezonowymi warzywami stanowi nie tylko sycące i lekkostrawne danie, ale przede wszystkim odżywcze danie idealne do podawania w letnie popołudnia.
Ryby na lato? Polecam kilka gatunków ryb do jedzenia na surowo – jeśli tylko pochodzą ze sprawdzonego źródła, to można przygotować z nich pyszne i sycące danie. Jakie ryby można jeść na surowo? Łososia, makrelę, śledzie, sardynki praz pstrąga – niemniej warto pokusić się o ich wędzone wersje, które można wykorzystać w sałatkach i roladkach. Spróbujcie także ryby po grecku, tatar ze śledzi i tatar z łososia.
Ryba na lato – sałatka z surowego tuńczyka i buraków
Sos sojowy zawiera dużo przeciwutleniaczy, burak wspomaga oczyszczanie krwi z toksyn, a tuńczyk zawiera bardzo dużo białka. Pamiętajcie – im bardziej czerwone i jędrne jest mięso, tym świeższe i smaczniejsze.
Sałatka z surowego tuńczyka i buraków
Składniki
- 200 gram surowego tuńczyk
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średni ugotowany burak
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 limonki - sok
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka mięty
- 1 łyżka pasty Ajwar
- 1 opakwoanie mieszanki sałat
- 1/5 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
Instrukcje
-
Tuńczyka należy pokroić w jak najcieńsze plasterki – najlepiej ok. 0,5cm – przyprawić solą i pieprzem. Buraki pokroić w niewielkie, o grubości 1cm plasterki. Sałatę wyłożyć na duży talerz, delikatnie skropić sosem sojowym i oliwą z oliwek.
-
Przemiennie na sałacie układać plasterek buraka, posmarować do pasta paprykowo-bakłażanową (ajwar) i ułożyć na nim plasterek tuńczyka. Powtarzać do momentu skończenia składników. Wierzch pokropić sokiem z limonki/cytryny oraz posypać mieszanką pokrojonej drobno mięty oraz natki pietruszki.
Ryba na lato – roladki z łososiem i jajkiem
Propozycja dla osób, które lubią jeść w biegu, a jednocześnie dbają o zdrową sylwetkę i jakość spożywanych dań. Roladki z wędzonym łososiem i jajkiem serwowane na zimno to świetny pomysł na przekąskę na pikniku!
Roladki z łososiem i jajkiem
Składniki
- 5 łyżek sosu jogurtowo-czosnkowego
- 2 opakowania wędzonego łososia (po 100 gram każde)
- 5 ugotowanych jajek na twardo
- 1 szt ogórka
- 1 czerwona papryka
- 1 opakowanie wieloziarnistej tortilli (6 sztuk)
- 2 łyżki mięty i natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
-
Tortille delikatnie podgrzewamy na gorącej patelni (1 minuta z każdej strony), aby złapała ładny, lekko brązowy kolor. Na ostudzony placek nakładamy sos jogurtowo-czosnkowy, a następnie na całej powierzchni układamy kolejno pokrojone w drobne plasterki jajko oraz kawałki łososia.
-
Ogórka i paprykę kroimy w 5cm, cienkie paski i układamy na 3/4 powierzchni tortilli, dodajemy posiekaną drobno mięte lub pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem (według uznania). Placek zawijamy od dołu i skręcamy w roladkę, mocno dociskając przy końcu, aby sos „złapał” ciasto i się delikatnie przykleił. Kroimy w 4cm kółeczka i podajemy z dodatkiem sosów warzywnych, np. ajwaru lub sosu paprykowego.
Notatki
Porada: Roladki można podawać zarówno z lekką sałatką (sałata, pomidorki cherry, cebulka, oliwki, sos na bazie oliwy z oliwek), jak i serwować jako samodzielną przekąskę.