Z czym kojarzą Wam się Chiny? Zapewne z ryżem, tofu, sosem sojowym oraz octem ryżowym. Nic dziwnego, te składniki stanowią podstawę kuchni chińskiej, jednak to zaledwie skrawek z ogromu dań, jakie oferuje wschodnia Azja. Ta część świata to prawdziwa skarbnica fantastycznych przepisów, również tych, które uwielbiam, czyli rybnych! Dania główne rodem z Chin to pożywne posiłki, które bez problemu możemy zrobić sami w domu i nie zajmą nam więcej niż 60 min.
Ryby po chińsku – jak to się je?
Każdy region Chin wnosi coś innego do narodowych kulinariów: kuchnia kantońska słynie z dań smażonych w woku, prowincja syczuańska to region pieczonych pikantnych potraw, na północy (prowincja pekińska) je się niezliczone ilości pierożków i makaronów, a na terenach nadmorskich królują owoce morza. Na stołach goszczą bakłażany w sosach chili, makarony ryżowe z suszonymi grzybami i prażonymi orzeszkami ziemnymi, wieprzowina zawinięta w liście lotosu, a także gęste zupy rybne i mięsne gulasze pełne warzyw.
Potrawy je się najczęściej pałeczkami, bez względu na to, czy są gotowane na parze, duszone w sosie z warzywami czy też smażone w głębokim tłuszczu. Chińczycy nieustannie balansują na granicy sześciu smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego, cierpkiego oraz umami. Ten ostatni jest szczególnie wyrazisty za sprawą m.in. sosu sojowego.
Chińczycy naprawdę jedzą wszystko i nic nie marnują: na stołach pojawią się zarówno kurze łapki, kacze szyjki, jak i skorpiony, robaki prażone na patelni i smażone żółwie – a to wszystko jako dodatek do ryżu!
A jakie ryby jedzą w Chinach? Cóż, nie da się ukryć, iż ryba ma specjalne znaczenie w kulturze chińskiej, o czym świadczy chociażby jej używanie jako pozytywnego symbolu dobrobytu: ryba (鱼 yú) = obfitość, nadmiar (余 yú). Wynika to z faktu, iż ich rzeki i morza są pełne tego typu dóbr. Do najpopularniejszych chińskich gatunków ryb zalicza się okonia, tołpygę, makrelę królewską, a także żabnicę, chińską rybę ryżową, amura, karpie i leszcze.
Azjatyckie eksperymenty kulinarne z rybą i nie tylko
W Internecie możemy znaleźć pełno przepisów na dania główne, które są zainspirowane kulturą i kuchnią Dalekiego Wschodu. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie! Tak naprawdę wystarczą kawałki ryby (którą możemy zastąpić też kurczakiem), odrobina papryki konserwowej, ryż, przyprawy i pędy bambusa, by stworzyć coś oryginalnego. Ciasto drożdżowe przyda nam się do zrobienia chińskich pierożków. Tradycyjne azjatyckie przyprawy można też zastąpić tymi bardziej powszechnymi. Wszystko zależy od naszych upodobań. Chodzi o to, że kulinarne przygody możemy rozpocząć w każdej chwili, nawet wtedy, gdy nie mamy pod ręką profesjonalnych narzędzi i orientalnych składników.
Ryba po chińsku w cieście – przepis
Ryba po chińsku w cieście
Składniki
- 1 kg tołpygi
- 200 gramów mąki pszennej
- 2 jajka
- 10 łyżek mleka i wody
- 2 łyżki przyprawy warzywnej (np. Vegeta)
- 2 łyżki oleju arachidowego i sezamowego
- 2 szt. papryczki chili i chili w proszku
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 szt. limonki (sok)
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki cukru
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki ananasa
- 3 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 1 litr oleju do smażenia
- 2 łyżki wędzonej papryki
Instrukcje
-
Mąkę, żółtko z jaj, mleko i olej sezamowy dokładnie mieszam, dodaję przyprawę warzywną oraz ubite z odrobiną soli na sztywno białko, delikatnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na godzinę, by ciasto odpoczęło.
-
W garnku gotuję sos z koncentratu pomidorowego, chili pokrojonej w drobną kostkę, przyprawy chili i papryki wędzonej, zmiażdżonych ząbków czosnku, cukru, oleju arachidowego, octu, sosu sojowego i pokrojonego w drobną kostkę ananasa. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu zagotowania.
-
Świeżą rybę filetuję, myję i osuszam, a następnie pokrapiam sokiem z limonki, posypując solą i świeżo zmielonym pieprzem syczuańskim. Na patelnię wlewam ½ litra oleju, rozgrzewamy, w międzyczasie obtaczając rybę w gęstym cieście, smażę około 5-7 minut z każdej strony na złoty kolor. Rybę należy wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
-
Podaję ją z wcześniej przygotowanym pikantnym sosem i ryżem jaśminowym lub brązowym. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Notatki
Aby wzbogacić smak ciasta, wegetę można zastąpić kurkumą i dodać do niego kawałki startego na tarce świeżego imbiru (ok 2-3 cm korzenia).
Papryczkę chili można zastąpić olejem, jest dużo bardziej wyraźny i pikantny w smaku niż suszona przyprawa.
Smacznego!
Odchudzona wersja ryby po chińsku i inne pomysły na ryby po azjatycku
Ja zaproponowałam rybę w cieście, bo jest wtedy smaczniejsza, bardziej pożywna i „bardziej chińska”. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby pominąć etap obtaczania w cieście. Uzyskamy mniej kaloryczne i lżej strawne danie. Wówczas podsmażamy rybę oprószoną przyprawami (gotowe mieszanki chińskie dają radę!).
Możecie też przerabiać bardziej typowe dla naszej części świata dania, wzbogacając je o chińskie akcenty. Świetnie sprawdzi się tu ryba pieczona marynowana w sosie sojowym albo łosoś pieczony z ryżem pod kołderką z awokado i imbiru.
Pamiętajcie, że „ryba po chińsku” to nie jeden przepis! W tak ogromnym kraju, gdzie jest mnóstwo gatunków ryb, a kucharek więcej niż 6, liczba dań z rybami jest kolosalna, zwłaszcza że każda pani domu ma swoje sekrety – tak jak u nas każda gospodyni robi niepowtarzalne ruskie pierogi, choć przepis niby ten sam… Ryba po chińsku może być więc podawana tak, jak zaproponowałam wyżej, ale rybny smak Azji znajdziecie też np. w zupie rybnej.
Ryba po japońsku
Z Chin już niedaleko do Japonii, gdzie – z uwagi na wyspiarskie położenie – ryby są ogromnie popularne. Przepis na rybę po japońsku dotarł aż do Polski. Danie to często gości na wigilijnym stole. Ryba po japońsku jest u nas znana w różnych wariantach, m.in. z pieczarkami i w cieście. Ja najbardziej lubię prosty przepis z ogórkami konserwowymi, papryką i cebulą. Kawałki fileta smażone w jajku i mące zapieka się z uduszonymi w zalewie pomidorowo-octowej warzywami pokrojonymi w słupki. Następnie warstwowo układa się w naczyniu żaroodpornym rybę na przemian z warzywami i zalewą i zapieka. Ryba po japońsku może być jedzona na ciepło i na zimno. Tę potrawę, w odróżnieniu od ryby po grecku, wolę na zimno 🙂 Robicie rybę po japońsku na Wigilię? A może wśród tradycyjnych potraw goszczą jakieś inne dania kuchni azjatyckiej?