Ryby słonowodne w Polsce

Ryba po chińsku

Z czym kojarzą Wam się Chiny? Zapewne z ryżem, tofu, sosem sojowym oraz octem ryżowym. Nic dziwnego, te składniki stanowią podstawę kuchni chińskiej, jednak to zaledwie skrawek z ogromu dań, jakie oferuje wschodnia Azja. Ta część świata to prawdziwa skarbnica fantastycznych przepisów. Dania główne rodem z Chin to pożywne posiłki, które bez problemu możemy zrobić sami w domu i nie zajmą nam więcej niż 60 min.

Przepisy kulinarne inspirowane codziennością

Każdy region Chin wnosi coś innego do narodowych kulinariów: kuchnia kantońska słynie z dań smażonych w woku, prowincja syczuańska to region pieczonych, pikantnych dań, na północy (prowincja pekińska) je się niezliczone ilości pierożków i makaronów, a na terenach nadmorskich królują owoce morza. Na stołach goszczą bakłażany w sosach chili, makarony ryżowe z suszonymi grzybami  i prażonymi orzeszkami ziemnymi, wieprzowina zawinięta w liście lotosu, a także gęste zupy rybne i mięsne gulasze pełne warzyw.

Potrawy je się najczęściej pałeczkami, bez względu na to, czy są gotowane na parze, duszone w sosie z warzywami czy też smażone w głębokim tłuszczu. Chińczycy nieustannie balansują na granicy pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego i cierpkiego. Oni naprawdę jedzą wszystko i nic nie marnują: na stołach pojawią się zarówno kurze łapki, kacze szyjki, jak i skorpiony, robaki prażone na patelni i smażone żółwie – a to wszystko jako dodatek do ryżu!

A jakie ryby jedzą w Chinach? Cóż, nie da się ukryć, iż ryba ma specjalne znaczenie w kulturze chińskiej, o czym świadczy chociażby jej używanie jako pozytywnego symbolu dobrobytu: ryba (鱼 yú) = obfitość, nadmiar (余 yú). Wynika to z faktu, iż ich rzeki i morza są pełne tego typu dóbr. Do najpopularniejszych chińskich gatunków ryb zalicza się okonia, tołpygę, makrelę królewską, a także żabnicę, chińską rybę ryżową, amura, karpie i leszcze.

Kulinarne eksperymenty? Zaczynamy!

W Internecie możemy znaleźć pełno przepisów na dania główne, które są zainspirowane kulturą i kuchnią Dalekiego Wschodu. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie! Tak naprawdę wystarczą kawałki ryby (którą możemy zastąpić też kurczakiem), odrobina papryki konserwowej, ryż, przyprawy i pędy bambusa, by stworzyć coś oryginalnego. Ciasto drożdżowe przyda nam się do zrobienia chińskich pierożków, tradycyjne azjatyckie przyprawy można też zastąpić tymi bardziej powszechnymi. Wszystko zależy od naszych upodobań. Chodzi o to, że kulinarne przygody możemy rozpocząć w każdej chwili, nawet wtedy, gdy nie mamy pod ręką profesjonalnych narzędzi i dedykowanych składników.

Ryba w stylu chińskim
Ryba w stylu chińskim

Ryba po chińsku – przepis

Drukuj
Ryba w stylu chińskim

Ryba po chińsku

Danie Main Course
Kuchnia Chinese
Keyword ryba po chińsku
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 20 minut
Czas przygotowania 40 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 380 kcal

Składniki

  • 1 kg tołpygi
  • 200 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 łyżek mleka i wody
  • 2 łyzki wegety
  • 2 łyżki oleju arachidowego i sezamowego
  • 2 szt papryczki chili i chili w proszku
  • 3 łyżeczki octu ryżowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 szt limonki (sok)
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki ananasa
  • 3 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1 litr oleju do smażenia
  • 2 łyżki wędzonej papryki

Instrukcje

  1. Mąkę, żółtko z jaj, mleko i olej sezamowy dokładnie mieszam, dodaję wegetę oraz ubite z odrobiną soli na sztywno białko, delikatnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na godzinę, by ciasto odpoczęło. 

  2. W garnku gotujemy sos z koncentratu pomidorowego, chili pokrojonej w drobną kostkę, przyprawy chili i papryki wędzonej, zmiażdżonych ząbków czosnku, cukru, oleju arachidowego, octu, sosu sojowego i pokrojonego w drobną kostkę ananasa. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu zagotowania. 

  3. Świeżą rybę filetujemy, myjemy i osuszamy, a następnie pokrapiamy sokiem z limonki, posypując solą i świeżo zmielonym pieprzem syczuańskim. Na patelnię wlewamy ½ litra oleju, rozgrzewamy, w międzyczasie obtaczając rybę w gęstym cieście, smażymy około 5-7 minut z każdej strony za złoty kolor. Rybę należy wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

  4. Podajemy ją z wcześniej przygotowanym pikantnym sosem i ryżem jaśminowym lub brązowym. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Notatki

Aby wzbogacić smak ciasta, wegetę można zastąpić kurkumą i dodać do niego kawałki startego na tarce świeżego imbiru (ok 2-3cm korzenia).

Papryczkę chili można zastąpić olejem, jest dużo bardziej wyraźny i pikantny w smaku niż suszona przyprawa.

Smacznego!