Lubicie słońce, morze i hiszpańską kuchnię? W takim razie musicie spróbować mego przepisu na rybę po hiszpańsku! To danie bardzo pożywne i sycące, a przede wszystkim wartościowe pod względem odżywczym, ponieważ zawiera duże ilości pomidorów, oliwki, świeżą paprykę i aromatyczne zioła.
Hiszpańska, podobnie jak i portugalska, kuchnia owocami morza i rybami stoi. Jakie ryby w Hiszpanii są najpopularniejsze? Zdecydowanie dorsz i morszczuk, a także tuńczyk, dorada, sardynki, tintorera (gatunek rekina) oraz merluza.
Tak naprawdę nie ma znaczenia, jakiego gatunku ryby użyjesz do przepisu, ponieważ najważniejszy w tym przepisie jest wyrazisty sos pomidorowo-warzywny, który nadaje rybie charakterystyczny smak. Doskonale sprawdzi się zarówno dorada, jak i dorsz. Ryba po hiszpańsku bardzo dobrze smakuje jako lekki lunch w pracy, jak i podana z młodymi ziemniakami lub mieszanką warzyw przygotowanych na parze. Z ciekawostek mogę dodać, iż Hiszpanie często jadają ryby ze świeżym pieczywem, które jest tam bardzo popularne i spożywane niemal do każdego dania.
Ryba po hiszpańsku – przepis
Ryba po hiszpańsku
Składniki
- 4 filety ulubionej ryby
- 3 duże soczyste pomidory
- 1 czerwona papryka średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 10 sztuk czarnych oliwek
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki mielonej, słodkiej papryki
- 3 łyżki kminku
- 3 łyżki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- 100 ml wina Sangria
- 1 szklanka startego parmezanu
- 1 garść natki pietruszki do dekoracji
Instrukcje
-
Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek delikatnie podsmażamy pokrojona w drobną kostkę cebule oraz zmiażdżony w prasce czosnek, następnie dodajemy Sangrię oraz przyprawy (paprykę, pieprz, kminek, imbir). Nieco redukujemy sos, a następnie dodajemy paprykę pokrojoną w niewielkie paseczki oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Smażymy około 10 minut do wyparowania nadmiaru soków z warzyw.
-
Niewielką ilość sosu nakładamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie kładziemy oprószone solą ziołową umyte i osuszone filety z ryb, całość zalewamy pozostałym sosem. Na wierzch układamy pokrojone na pół czarne oliwki i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wierzch delikatnie posypujemy startym na drobnych oczkach parmezanem i zapiekamy do momentu pojawienia się serowej warstwy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Notatki
Uwaga: naczynie z ryba wstawiamy do zimnego piekarnika, w przeciwnym wypadku naczynie pęknie pod wpływem wysokiej temperatury. Po wyjęciu z piekarnika stawiamy je na drewnianej desce, nigdy na zimnej powierzchni!