Ryby słonowodne w Polsce

Ryba w chrzanowej panierce

oven-fried-fish-and-chips_400X400Mieliście okazję jeść smażoną rybkę w panierce chrzanowej? To pytanie kilka dni temu zadała mi koleżanka z pracy. Musiałam zrobić głupią minę bo koleżanka zaczęła mi się dziwnie przyglądać ;). Przyznaję bez bicia, że faktycznie trochę zgłupiałam bo zaczęłam się zastanawiać jak przygotować panierkę z chrzanem. Pierwsze co przyszło mi na myśl to surowy – nie starty chrzan ale wówczas panierka byłaby zbyt twarda i ostra. Oczywiście szybko przyznałam, że nigdy nie miałam okazji jeść takiego cuda i nawet nie bardzo bym wiedziała jak to przyrządzić. Co ciekawe odpowiedź była banalnie prosta jednak zanim dowiedziałam się jak przygotować taką panierkę, koleżanka poczęstowała mnie kawałkiem zimnej, usmażonej rybki. Faktycznie ryba pyszna z lekkim aromatem chrzanu! Idealna na kanapkę lub ciepła do ziemniaków z wody i pysznej surówki z kapusty. Jednak nie będę Was dłużej zanudzać i zapraszam na banalnie prosty przepis na dorsza w chrzanowej panierce :)!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza
  • Chrzan tarty – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Jajka – trzy sztuki
  • Mąka – sześć stołowych łyżek
  • Bułka tarta – sześć stołowych łyżek
  • Olej z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:

Rybkę opłukujemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odkładamy na półmisek. Do miski wbijamy trzy jajka i dodajemy chrzan. Wszystko dobrze mieszamy i moczymy kawałki ryby. Następnie rybkę panierujemy w mące i bułce tartej po czym smażymy ją na oleju z pestek winogron. Dorsza serwujemy z ziemniakami i surówką.

Uwagi:

Do tego dania możecie użyć ulubiony rodzaj rybki!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: kitchendaily.com

Dodaj komentarz