Ryby słonowodne w Polsce

Ryba w kefirze

kefir-rybyswiata-plWpadłam gdzieś ostatnio na świetny przepis (prawdopodobnie szperając na internecie..) na filety z rybki w kefirze i krakersach. Przepis od razu przyciągnął moją uwagę bo wydał się szybki i prosty czyli dokładnie takie jak lubię :). W dodatku zaciekawił mnie fakt użycia kefiru. Kefir z rybą? Sami przyznajcie, że to nie codzienne połączenie. Pamiętam, że czytając przepis autor napisał, że kefir znacznie złagodzi ostry smak ryby i stanie się ona wyjątkowo krucha. Ciekawe zatem jak by wyglądało 'odsolenie’ śledzi w kefirze, a nie mleku? Może kiedyś spróbuję ;). Zaintrygowana przepisem postanowiłam przyrządzić właśnie taką rybkę i przyznam, że autor nie kłamał! Ryba wyszła niesamowicie delikatna tak, że aż mój mąż zapytał co takiego dodałam, że wyszło takie soczyste ;)! Kochani, wypróbujcie koniecznie. Do dzieła.

Czas przygotowania: 25 minut (+ 2 godz. czas marynaty)

Składniki:

  • Filet świeżej ryby (wybrałam solę)
  • Krakersy solone
  • Duży kubek kefiru (ok. 0,5l.)
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Dwa ząbki czosnku

Przygotowanie:

Rybę opłukujemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obieramy dwa ząbki czosnku, przeciskamy przez praskę i nacieramy rybę. Wkładamy do pólmiska i zalewamy kubełkiem kefiru. Tak gotowy filet możemy włożyć do lodówki na ok. dwie godziny. Do woreczka wkładamy kilkanaście krakersów solonych i kruszymy je na mniejsze kawałki. Po około dwóch godzinach wyciągamy rybę z lodówki i marynujemy w płatkach krakersów. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Zapiekamy około piętnaście minut. Rybkę serwujemy posypaną natką zielonej pietruszki z pieczonymi ziemniakami.

Uwagi:

Do tego dania możecie wykorzystać dowolną rybę, a kefir można zastąpić zsiadłym mlekiem. Mój przepis wzbogaciłam o czosnek ;).

Smacznego :).

Dodaj komentarz