Ryby słonowodne w Polsce

Ryba w miodowej marynacie

cukierMoja koleżanka przeszła ostatnio na dietę. Główną jej zasadą jest jeść zdrowo, lekko i nie później niż o osiemnastej. Oczywiście obowiązuje całkowity zakaz objadania się słodyczami (eliminujemy cukier) i innymi tłustymi przekąskami. Z tłustych przekąsek należy wyłączyć rybki. Ryby można jeść w każdej postaci i w absolutnie dozwolonej ilości. W związku z tą dietą zaczęłyśmy się wymieniać pomysłami i przepisami na pyszne morskie stworzenia. Rozmowa natchnęła mnie do przyrządzenia dawno już zapomnianej rybki w… miodzie! Danie bardzo proste, oczywiście dietetyczne i naprawdę pyszne. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia.

Czas przygotowania: 10 minut + czas w marynacie

Składniki:

  • Filet białej ryby np. tilapii
  • Płynny miód
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeżo zmielony czerwony pieprz
  • Cytryna
  • Olej z pestek winogron
  • Przyprawa chilli
  • Przyprawa curry

Przygotowanie:

Filet rybny opłukujemy, osuszamy i obficie skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce łączymy cztery duże łyżki płynnego miodu, odrobinę soli morskiej, pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego i czerwonego pieprzu oraz odrobinę przypraw; chilli i curry. Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy i smarujemy nią filet rybny. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, smarujemy naczynie żaroodporne olejem z pestek winogron, wkładamy rybkę i pieczemy około trzydziestu minut. Serwujemy z zieloną fasolką szparagową i kaszą.

Uwagi:

Proponuję zamarynować rybę i wstawić do lodówki na całą noc. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Smacznego :).

Dodaj komentarz