Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś bardzo prostego, szybkiego w przyrządzeniu i bardzo smacznego. Naturalnie nie wspominam już o walorach zdrowotnych bo jak powszechnie wiadomo ryby są bardzo zdrowe i należy je jeść tak często jak tylko możemy. Moja dzisiejsza propozycja jest na tyle luźna, że możecie sami wybrać rodzaj rybki bowiem najistotniejszy w tym przypadku będzie … sos! Sos, który pasuje praktycznie do każdego rodzaju ryby, a także do mięsa. Będzie to sos curry czyli dzisiaj ryba po indyjsku ;).
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Filet ulubionej świeżej ryby – 4 sztuki
- Cytryna – 2 sztuki
Sos curry:
- Pasta curry – ½ łyżeczki
- Przyprawa sypka curry – 1 łyżeczka
- Cebula – 2 sztuki
- Pomidory w puszce
- Cynamon mielony – 1 łyżeczka
- Anyż – 2 gwiazdki
- Czosnek – 2 ząbki
- Kardamon – 2 sztuki
- Bulion warzywny – ½ szklanki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Filety opłukujemy, osuszamy i skrapiamy obficie sokiem z cytryn. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gotujemy rybkę na parze. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone pomidorki z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, dwie gwiazdki anyżu, kardamon oraz pastę i sypką przyprawę curry. Wszystko mieszamy, po czym wlewamy pół szklanki bulionu warzywnego i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową rybkę polewamy sosem z curry i serwujemy z białym ryżem.
Uwagi:
Zamiast bulionu warzywnego możecie dodać mleko kokosowe!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: olivethis.com