Owoce morza, Ryby słodkowodne, Ryby słonowodne w Polsce

Ryba w sosie curry

świeża ryba w sosie curryDzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś bardzo prostego, szybkiego w przyrządzeniu i bardzo smacznego. Naturalnie nie wspominam już o walorach zdrowotnych bo jak powszechnie wiadomo ryby są bardzo zdrowe i należy je jeść tak często jak tylko możemy. Moja dzisiejsza propozycja jest na tyle luźna, że możecie sami wybrać rodzaj rybki bowiem najistotniejszy w tym przypadku będzie … sos! Sos, który pasuje praktycznie do każdego rodzaju ryby, a także do mięsa. Będzie to sos curry czyli dzisiaj ryba po indyjsku ;).

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Filet ulubionej świeżej ryby – 4 sztuki
  • Cytryna – 2 sztuki

Sos curry:

  • Pasta curry – ½ łyżeczki
  • Przyprawa sypka curry – 1 łyżeczka
  • Cebula – 2 sztuki
  • Pomidory w puszce
  • Cynamon mielony – 1 łyżeczka
  • Anyż – 2 gwiazdki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kardamon – 2 sztuki
  • Bulion warzywny – ½ szklanki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Filety opłukujemy, osuszamy i skrapiamy obficie sokiem z cytryn. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gotujemy rybkę na parze. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone pomidorki z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, dwie gwiazdki anyżu, kardamon oraz pastę i sypką przyprawę curry. Wszystko mieszamy, po czym wlewamy pół szklanki bulionu warzywnego i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową rybkę polewamy sosem z curry i serwujemy z białym ryżem.

Uwagi:

Zamiast bulionu warzywnego możecie dodać mleko kokosowe!

Smacznego :).

 

 

Źródło ikony wpisu: olivethis.com

Dodaj komentarz