Ryby słonowodne w Polsce

Ryba w sosie słodko kwaśnym

SONY DSCTym razem postanowiłam zaproponować Wam mój stary i sprawdzony przepis na rybę w sosie słodko-kwaśnym. Przepis ten przechodzi w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie, a po raz pierwszy użył go (ponoć) mój pra-pradziadek! Nie wiem ile w tym prawdy ale miło myśleć, że uwielbienie do potraw rybnych jest w naszej rodzinie od wielu, wielu lat. Czyli jednak musimy mieć coś w genach ;). Potrawa ta jest najczęściej przyrządzana w okresie jesienno zimowym chociaż zdarza się, że przygotowuję ją latem. Tak też stało się i tym razem. Mój tato miał imieniny i postanowiłam przygotować mu rybkę w sosie słodko-kwaśnym w prezencie! Oczywiście poza rybą dostał także drugi prezent czyli duże opakowanie ulubionych wafelków prince polo :). Bardzo się ucieszył z prezentów, a co do rybki to powiedział, że to najlepsza jaką jadł – czyli udało mi się 'pobić’ mamę ;). Danie proste i szybkie, a do tego bardzo smaczne! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Dorsz – 1 kg

Migdały bez skórki – ½ łyżki stołowej

Białe wytrawne wino – 150 ml

Olej z pestek winogron – 4 łyżki stołowe

Cebula – 4 duże sztuki

Rodzynki – 10 dag

Śliwki suszone bez pestek – 20 sztuk

Ocet winny – 2,5 łyżki stołowej

Szafran – ½ łyżeczki

Przyprawy – imbir, kardamon

Sól morska

Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rybę opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na dwóch łyżkach oleju z pestek winogron. Wyciągamy rybę na półmisek i na tej samej patelni (dodajemy pozostały olej z pestek winogron) smażymy cztery obrane i pokrojone w plasterki cebule. Jak już cebula się zeszkli dodajemy suszone śliwki, rodzynki, ocet, białe wino, migdały i przyprawy. Dusimy około 20 minut na wolnym ogniu. Wszystko serwujemy na zimno w głębokim i szerokim naczyniu. Układamy rybę i zalewamy to wywarem. Dekorujemy listkami taki pietruszki.

Uwagi:

Dorsza możecie zastąpić inną rybą – np. pangą, tilapią itp.

Smacznego :).

Dodaj komentarz