Soki ze świeżych pomarańczy to coś co uwielbiam. Pisałam Wam kiedyś o świetnej wyciskarce jaką mam do cytrusów dzięki, której wyciśnięcie soku z kilku kilogramów pomarańczy to dla mnie krótka chwilka :)! Powoli zbliża się zima więc zaraz na półkach sklepowych znajdą się pyszne pomarańcze z Hiszpanii :). W związku z tym postanowiłam podzielić się z Wami świetnym i bardzo łatwym przepisem na rybkę w sosie… pomarańczowym. Jest to przepis, który mam w swoim notesie od wielu lat i wyciągam go zazwyczaj na jesień. Zapraszam do wspólnego wykonania!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Cztery filety białej ryby
- Pęczek natki pietruszki
- Cztery ząbki czosnku
- Pieprz
- Sól morska
- Przyprawa prowansalska
- Dwie szklanki soku z pomarańczy
- Jedna pomarańcza
- Olej z pestek winogron
- Masło
- Cytryna
Przygotowanie:
Filety opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy i przeciskamy przez praskę cztery ząbki czosnku, po czym nacieramy nim filety. Rybę przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przyprawą prowansalską. Pęczek natki pietruszki myjemy i bardzo drobno szatkujemy. Wyciskamy sok ze świeżych pomarańczy do momentu aż uzyskamy dwie pełne szklanki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron i wkładamy filety rybne. Posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i wlewamy sok ze świeżych pomarańczy. Ja dodatkowo starłam skórkę z pomarańczy i posypałam nią filety. Na wierzch ryby kładziemy kilka cieniutkich plasterków masła. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C. piekarnika i zapiekamy około pół godziny. Dekorujemy świeżą pokrojoną pomarańczą i serwujemy na ciepło z białym ryżem lub opiekanymi ziemniakami.
Uwagi:
Jeżeli nie macie pod ręką świeżych pomarańczy lub po prostu nie chce Wam się 'bawić’ w wyciskanie możecie użyć gotowego soku z kartonu.
Do tego przepisu użyłam filetów z halibuta.
Smacznego :).