Ryby słonowodne w Polsce

Rybka w płatkach migdałowych

filety_rybneDostałam w prezencie od mojej kochanej mamy – duży worek migdałów. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam orzechy. Zdecydowanie najbardziej lubię właśnie migdały, chociaż nie pogardzę pysznymi, słonymi pistacjami czy orzechami macadamia ;). W związku z 'małym’ prezentem od mamy postanowiłam przyrządzić niesamowicie smaczną rybkę z migdałami. Jadłam kiedyś taką w Grecji i byłam zachwycona. Mój przepis może się odrobinę różni od tamtego ale myślę, że jest równie dobry ;). Zapraszam do wspólnego wykonania!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Duży filet białej rybki
  • Pieprz cayenne
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Mąka ryżowa
  • Masło
  • ½ szklanki migdałów (plasterki)
  • Cytryna
  • Natka pietruszki
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Filety rybne opłukujemy, osuszamy i kładziemy na desce. Rybę nacieramy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą morską, pieprzem cayenne i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju z pestek winogron. Filety rybne obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z każdej strony po kilka minut – aż filety nabiorą pięknego, lekko brązowego koloru. Usmażone filety wyciągamy z patelni i kładziemy na talerz, a na rozgrzany tłuszcz wrzucamy płatki migdałów. Podsmażamy aż uzyskają złoty kolor. Na koniec dodajemy sok z cytryny i poszatkowaną natkę pietruszki. Rybę serwujemy na ciepło z zieloną fasolką szparagową, polaną sosem.

Uwagi:

Mąkę ryżową możecie zastąpić inną białą mąką.

Do przygotowania tego dania polecam użyć filet z pangi.

Smacznego :).

Dodaj komentarz