Mój dzisiejszy przepis to ostatnio ulubione danie mojej córeczki :). Oczywiście chodzi o rybkę i żeby tego było mało to w otoczeniu smacznych, żółciutkich kurek! Kurki jemy co roku i jak tylko pojawią się na targu natychmiast kupuję spore ilości, porządnie oczyszczam i mrożę. Nie ma nic lepszego jak pyszny sosik z kurek na zimowy lub wiosenny obiad. Gorąco zachęcam wszystkich do korzystania z darów natury, mrożenia, wekowania czy suszenia. Wracając do przepisu zapraszam do wspólnego przyrządzenia pysznej pieczonej rybki w sosie kurkowym :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Filet z białej ulubionej rybki – ok. 500 g
- Cytryna
- Koperek – ½ pęczku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
- Kurki – ok. 400 g
- Cebula – dwie sztuki
- Olej z pestek winogron
- Śmietana 18% – 300 ml
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Świeże kurki należy porządnie oczyścić, a następnie podsuszyć. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy drobniutko pokrojoną cebulę. Smażymy ją dwie minuty po czym dodajemy pokrojone i suche kurki. Smażymy około 10 minut często mieszając po czym dodajemy 300 ml śmietany. Dusimy grzyby jeszcze przez pięć minut i odstawiamy. W naczyniu żaroodpornym układamy filet z ryby, który skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut w 200 stopniach. Po 10 minutach do ryby wlewamy sos z kurek i wstawiamy jeszcze na pięć. Gotową rybkę w sosie kurkowym posypujemy świeżym koperkiem
Uwagi:
Do dania możecie użyć także mrożonych kurek.
Smacznego :).
Źródło zdjęć: fireandhearth.blogspot.com