Ryby słonowodne w Polsce

Rybka w sosie kurkowym

Chanterelle sauceMój dzisiejszy przepis to ostatnio ulubione danie mojej córeczki :). Oczywiście chodzi o rybkę i żeby tego było mało to w otoczeniu smacznych, żółciutkich kurek! Kurki jemy co roku i jak tylko pojawią się na targu natychmiast kupuję spore ilości, porządnie oczyszczam i mrożę. Nie ma nic lepszego jak pyszny sosik z kurek na zimowy lub wiosenny obiad. Gorąco zachęcam wszystkich do korzystania z darów natury, mrożenia, wekowania czy suszenia. Wracając do przepisu zapraszam do wspólnego przyrządzenia pysznej pieczonej rybki w sosie kurkowym :). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Filet z białej ulubionej rybki – ok. 500 g
  • Cytryna
  • Koperek – ½ pęczku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • Kurki – ok. 400 g
  • Cebula – dwie sztuki
  • Olej z pestek winogron
  • Śmietana 18% – 300 ml
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Świeże kurki należy porządnie oczyścić, a następnie podsuszyć. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy drobniutko pokrojoną cebulę. Smażymy ją dwie minuty po czym dodajemy pokrojone i suche kurki. Smażymy około 10 minut często mieszając po czym dodajemy 300 ml śmietany. Dusimy grzyby jeszcze przez pięć minut i odstawiamy. W naczyniu żaroodpornym układamy filet z ryby, który skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut w 200 stopniach. Po 10 minutach do ryby wlewamy sos z kurek i wstawiamy jeszcze na pięć. Gotową rybkę w sosie kurkowym posypujemy świeżym koperkiem

Uwagi:

Do dania możecie użyć także mrożonych kurek.

Smacznego :).

Źródło zdjęć: fireandhearth.blogspot.com

Dodaj komentarz