Ryby słonowodne w Polsce

Rybka w sosie śmietanowo koperkowym

panga w sosie koperkowymMiałam dzisiaj mały kryzys w pracy bo koleżanka zachorowała i musiałam ją zastąpić w związku z czym nie zdążyłam zrobić zakupów. Na szczęście w lodówce mam zapasy dlatego zadzwoniłam do męża aby tym razem to on przygotował obiad dla naszej rodzinki. Mój mąż nie należy do mężczyzn, którzy lubią gotować dlatego chciałam go dokładnie poinstruować co ma zrobić ale on szybko poprosił abym się (delikatnie mówiąc) zamknęła bo przecież potrafi ugotować obiad. Nie ukrywam, że byłam pełna obaw ale jak tylko przekroczyłam próg domu zmieniłam zdanie bo z kuchni unosił się fantastyczny aromat pysznego obiadu! Mąż postanowił iść na całość i przygotował pangę w sosie śmietanowo – koperkowym. Rewelacyjnie mu to wyszło dlatego dzisiaj chciałabym Wam podać ten cudowny przepis :). Zapraszam do wspólnego przygotowania.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Ryba mrożona panga
  • Pęczek koperku
  • Słodka śmietana
  • Mąka pszenna do panierki
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Maggi
  • Czubryca zielona
  • Olej z pestek winogron
  • Cytryna

Przygotowanie:

Rybę rozmrażamy w lodówce po czym ją opłukujemy i osuszamy. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i specyficznego smaku mrożonej ryby skrapiamy pangę sokiem z cytryny. Rybkę przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem po czym obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i kładziemy filety. Do ryby dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy po kilka minut z każdej strony. W oddzielnym garnuszku łączymy słodką śmietanę z umytym i drobno pokrojonym koperkiem oraz z zieloną czubrycą i odrobiną maggi. Wszystko dobrze mieszamy i wlewamy na patelnię gdzie jest rybka. Wszystko chwilkę dusimy. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami.

Uwagi:

Pangę możecie zastąpić inną ulubioną rybą.

Smacznego :).

 

Źródło ikony wpisu: pastryandsports.blogspot.com

Dodaj komentarz