Pamiętacie mojego rybnego hamburgera :)? Dziś postanowiłam podać Wam równie prosty i smaczny przepis! Hot dog z rybką. Danie proste i zapewniam, że idealne nawet dla niejadków. Jest to propozycja warta uwagi ze względu na niechęć dzieci do ryb… . Dzięki temu przepisowi, hot dog wyglądać będzie równie apetycznie co zwykły hot dog z budki na ulicy, a dzieci powinny go spałaszować w 'sekundę’. Sekretem tego przepisu na hot doga jest przygotowanie bardzo chrupiącej i delikatnej w smaku rybki. Równie ważnym elementem jest sos. Najlepiej aby był to typowy majonezowy sosik jaki dodajemy do hamburgerów. Moje dzieciaki go uwielbiają :). Myślę, że to naprawdę świetny pomysł na 'przekabacenie’ naszych dzieci do zjedzenia ryby. Dzięki temu nasze dzieci zjedzą coś zdrowego i pożywnego, a my będziemy bardzo zadowoleni :). Wilk syty i owca cała :). Do dzieła!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Filet z ryby (ja wybrałam dorsza)
- Duża cebula cukrowa
- Jajko
- Bułka tarta
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Bułki na hot dogi
- Ser żółty
Sos:
- Majonez
- Ketchup
- Musztarda
- Zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Do miseczki wrzucamy cztery łyżki majonezu, około piętnastu łyżek ketchupu, pięć łyżeczek musztardy i garść ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Rybę opłukujemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce. Do zmielonej ryby dodajemy połowę drobno pokrojonej cebulki, jajko, doprawiamy i dobrze mieszamy. Lepimy długie 'kiełbaski’ i smażymy na chrupiąco na oleju z pestek winogron. W tym czasie kroimy bułki do hot dogów, wkładamy plasterek żółtego sera i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Kiedy bułka będzie już ciepła, a ser się delikatnie rozpuścił wyciągamy bułkę, wkładamy liść sałaty, naszą rybną 'kiełbaskę’, polewamy wszystko zimnym sosem i serwujemy dzieciakom.
Uwagi:
Aby nasza rybka była soczysta i chrupiąca smażmy ją na dość dużej ilości oleju z pestek winogron. Do hot doga możemy dodać wszystkie składniki jakie preferujemy, od papryki przez oliwki, czosnek i kapustę ;).
Smacznego :).