Inne, Ryby s艂onowodne w Polsce

Rybny hot dog. Przepis dla dzieciak贸w :)

hot-dog-przepis-rybnyswiat-plPami臋tacie mojego rybnego hamburgera :)? Dzi艣 postanowi艂am poda膰 Wam r贸wnie prosty i smaczny przepis! Hot dog z rybk膮. Danie proste i zapewniam, 偶e idealne nawet dla niejadk贸w. Jest to propozycja warta uwagi ze wzgl臋du na niech臋膰 dzieci do ryb… . Dzi臋ki temu przepisowi, hot dog wygl膮da膰 b臋dzie r贸wnie apetycznie co zwyk艂y hot dog z budki na ulicy, a dzieci powinny go spa艂aszowa膰 w 'sekund臋’. Sekretem tego przepisu na hot doga jest przygotowanie bardzo chrupi膮cej i delikatnej w smaku rybki. R贸wnie wa偶nym elementem jest sos. Najlepiej aby by艂 to typowy majonezowy sosik jaki dodajemy do hamburger贸w. Moje dzieciaki go uwielbiaj膮 :). My艣l臋, 偶e to naprawd臋 艣wietny pomys艂 na 'przekabacenie’ naszych dzieci do zjedzenia ryby. Dzi臋ki temu nasze dzieci zjedz膮 co艣 zdrowego i po偶ywnego, a my b臋dziemy bardzo zadowoleni :). Wilk syty i owca ca艂a :). Do dzie艂a!

Czas przygotowania: 25 minut

Sk艂adniki:

  • Filet z ryby (ja wybra艂am dorsza)
  • Du偶a cebula cukrowa
  • Jajko
  • Bu艂ka tarta
  • S贸l
  • 艢wie偶o zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Bu艂ki na hot dogi
  • Ser 偶贸艂ty

Sos:

  • Majonez
  • Ketchup
  • Musztarda
  • Zio艂a prowansalskie

Przygotowanie:

Do miseczki wrzucamy cztery 艂y偶ki majonezu, oko艂o pi臋tnastu 艂y偶ek ketchupu, pi臋膰 艂y偶eczek musztardy i gar艣膰 zi贸艂 prowansalskich. Wszystko dok艂adnie mieszamy i wstawiamy do lod贸wki. Ryb臋 op艂ukujemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawa艂ki i mielimy w maszynce. Do zmielonej ryby dodajemy po艂ow臋 drobno pokrojonej cebulki, jajko, doprawiamy i dobrze mieszamy. Lepimy d艂ugie 'kie艂baski’ i sma偶ymy na chrupi膮co na oleju z pestek winogron. W tym czasie kroimy bu艂ki do hot dog贸w, wk艂adamy plasterek 偶贸艂tego sera i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Kiedy bu艂ka b臋dzie ju偶 ciep艂a, a ser si臋 delikatnie rozpu艣ci艂 wyci膮gamy bu艂k臋, wk艂adamy li艣膰 sa艂aty, nasz膮 rybn膮 'kie艂bask臋’, polewamy wszystko zimnym sosem i serwujemy dzieciakom.

Uwagi:

Aby nasza rybka by艂a soczysta i chrupi膮ca sma偶my j膮 na do艣膰 du偶ej ilo艣ci oleju z pestek winogron. Do hot doga mo偶emy doda膰 wszystkie sk艂adniki jakie preferujemy, od papryki przez oliwki, czosnek i kapust臋 ;).

Smacznego :).

Dodaj komentarz