Ryby słonowodne w Polsce

Ryż z łososiem i brokułami

img_1370Jak już wiecie, łosoś to moja ulubiona rybka, którą mogłabym jeść codziennie ;). Oczywiście staram się nie narzucać swojego zdania mojej rodzince (wszyscy lubimy ryby ale każdy inną) dlatego łososia przygotowują góra raz w tygodniu :). No i jutro jest właśnie dzień łososiowy w moim domku więc chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne danie, które jutro przygotuję! Będzie to bardzo smaczny łosoś z ryżem i brokułami. Lekko, zdrowo i pysznie! Do dzieła kochani :)!

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Biały ryż – około 200 g
  • Łosoś filet – około 400 g
  • Brokuł – jedna sztuka
  • Cebula cukrowa – jedna duża sztuka
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Słodka papryka – łyżeczka
  • Ostra papryka – szczypta
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie/gotowanie:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie myjemy łososia, a następnie wkładamy go do dużego garnka i zalewamy wodą. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Łososia gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. Brokuł dobrze myjemy, a następnie dzielimy na tzw. różyczki. Cebulkę kroimy w kosteczkę średniej grubości i smażymy na oleju z pestek winogron. Na koniec dodajemy dwa ząbki czosnku, wrzucamy brokuł, wlewamy wody i dusimy do momentu aż brokuły będą miękkie. Ugotowany ryż dodajemy na patelnię i mieszamy. Ugotowanego łososia dodajemy do ryżu i mieszamy aby ten podzielił się na cząstki. Przyprawiamy papryką.

Uwagi:

Chętni mogą dodać więcej czosnku ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: lauralovinglife.org

Dodaj komentarz