Jak już wiecie, łosoś to moja ulubiona rybka, którą mogłabym jeść codziennie ;). Oczywiście staram się nie narzucać swojego zdania mojej rodzince (wszyscy lubimy ryby ale każdy inną) dlatego łososia przygotowują góra raz w tygodniu :). No i jutro jest właśnie dzień łososiowy w moim domku więc chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne danie, które jutro przygotuję! Będzie to bardzo smaczny łosoś z ryżem i brokułami. Lekko, zdrowo i pysznie! Do dzieła kochani :)!
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Biały ryż – około 200 g
- Łosoś filet – około 400 g
- Brokuł – jedna sztuka
- Cebula cukrowa – jedna duża sztuka
- Czosnek – dwa ząbki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Słodka papryka – łyżeczka
- Ostra papryka – szczypta
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie/gotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie myjemy łososia, a następnie wkładamy go do dużego garnka i zalewamy wodą. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Łososia gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. Brokuł dobrze myjemy, a następnie dzielimy na tzw. różyczki. Cebulkę kroimy w kosteczkę średniej grubości i smażymy na oleju z pestek winogron. Na koniec dodajemy dwa ząbki czosnku, wrzucamy brokuł, wlewamy wody i dusimy do momentu aż brokuły będą miękkie. Ugotowany ryż dodajemy na patelnię i mieszamy. Ugotowanego łososia dodajemy do ryżu i mieszamy aby ten podzielił się na cząstki. Przyprawiamy papryką.
Uwagi:
Chętni mogą dodać więcej czosnku ;).
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: lauralovinglife.org