Co powiecie na idealną przystawkę na rodzinnej imprezie? Koleżanka podrzuciła mi doskonały przepis na szybką, ciekawą i bardzo smaczną przystawkę. Oczywiście będzie to danie z udziałem mojej ulubionej rybki czyli łososia :). Danie polecam w szczególności osobom, które nie mają doświadczenia w kuchni, a zależy im aby zaskoczyć (pozytywnie;)!) swoich gości. Moja propozycja jest łatwa w przygotowaniu, a do tego smaczna i bardzo zdrowa. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Liście białej kapusty – kilka dużych sztuk
- Łosoś wędzony – ok. 150 g
- Biały ser – ok. 150 g
- Chrzan – łyżka stołowa
- Majonez – łyżka stołowa
- Koperek – ½ pęczka
- Sok z cytryny – łyżeczka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Nici bawełniane do związania
Przygotowanie:
Liście kapusty zalewamy wrzątkiem, odcinamy twarde, grube części i odkładamy. Do miseczki wrzucamy biały ser, a następnie dodajemy łyżkę stołową chrzanu i majonezu. Składniki dobrze mieszamy po czym dodajemy łososia wędzonego, którego pocięliśmy na mniejsze kawałki. Do ryby i sera wlewamy sok z cytryny oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i tworzymy 'sakiewkę’, którą możemy związać bawełnianą nicią. Wierzch sakiewek posypujemy świeżym koperkiem. Serwujemy na zimno!
Uwagi:
Zamiast nici do związania sakiewek możecie użyć np. szczypiorku!
Chętnym polecam dodać ząbek czosnku do farszu.
Do dekoracji możecie również użyć kawioru.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: cookingontheweekends.com