Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Sakiewki z wędzonym łososiem, białym serem i chrzanem!

Blanched-Savoy-CabbageCo powiecie na idealną przystawkę na rodzinnej imprezie? Koleżanka podrzuciła mi doskonały przepis na szybką, ciekawą i bardzo smaczną przystawkę. Oczywiście będzie to danie z udziałem mojej ulubionej rybki czyli łososia :). Danie polecam w szczególności osobom, które nie mają doświadczenia w kuchni, a zależy im aby zaskoczyć (pozytywnie;)!) swoich gości. Moja propozycja jest łatwa w przygotowaniu, a do tego smaczna i bardzo zdrowa. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Liście białej kapusty – kilka dużych sztuk
  • Łosoś wędzony – ok. 150 g
  • Biały ser – ok. 150 g
  • Chrzan – łyżka stołowa
  • Majonez – łyżka stołowa
  • Koperek – ½ pęczka
  • Sok z cytryny – łyżeczka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Nici bawełniane do związania

Przygotowanie:

Liście kapusty zalewamy wrzątkiem, odcinamy twarde, grube części i odkładamy. Do miseczki wrzucamy biały ser, a następnie dodajemy łyżkę stołową chrzanu i majonezu. Składniki dobrze mieszamy po czym dodajemy łososia wędzonego, którego pocięliśmy na mniejsze kawałki. Do ryby i sera wlewamy sok z cytryny oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i tworzymy 'sakiewkę’, którą możemy związać bawełnianą nicią. Wierzch sakiewek posypujemy świeżym koperkiem. Serwujemy na zimno!

Uwagi:

Zamiast nici do związania sakiewek możecie użyć np. szczypiorku!

Chętnym polecam dodać ząbek czosnku do farszu.

Do dekoracji możecie również użyć kawioru.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: cookingontheweekends.com

Dodaj komentarz